Με όπλο ένα κινητό

Ο Μπεχρούζ Μπουτσάνι αναζήτησε άσυλο στην Αυστραλία το 2013, αλλά παραμένει εδώ και έξι χρόνια εγκλωβισμένος στο νησί Μάνους, στη μέση του Ειρηνικού. Το βιβλίο-καταγγελία, που έγραψε μέσω της εφαρμογής WhatsApp για όσα συμβαίνουν εκεί, έλαβε την ανώτατη λογοτεχνική διάκριση από τη χώρα που δεν τον αφήνει να μπει στο έδαφός της.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Ο Μπεχρούζ Μπουτσάνι. [Amnesty International]

Έγραψε το βιβλίο, με τον ίδιο τρόπο που έστελνε ανταποκρίσεις στον Guardian και άρθρα σε Μέσα όπως οι Financial Times και η Huffington Post: στο WhatsApp.

Εκατομμύρια χρήστες από όλον τον κόσμο ανταλλάσσουν καθημερινά αρχεία και μηνύματα μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής. Ο Μπεχρούζ Μπουτσάνι, παρότι είχε περιορισμένη πρόσβαση τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε ηλεκτρική ενέργεια, χρησιμοποιούσε το κινητό που είχε κρυφά στην κατοχή του, για να αποτυπώσει την κατάσταση στο νησί Μάνους, όπου κρατείται τα τελευταία έξι χρόνια.

Πρόκειται για το μικρό νησί στην Παπούα Νέα Γουινέα, που η Αυστραλία αξιοποιεί, μαζί με το Ναούρους, έχοντας κάνει μια συμφωνία αρκετών δισ. ευρώ με τη χώρα, για να «αποθηκεύει» τους μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που καταφθάνουν κυρίως από χώρες της Ασίας. Όμως το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 31 Ιανουαρίου συνέβη το παράδοξο: η χώρα που του αρνείται το δικαίωμα να πατήσει το έδαφός της, βράβευσε τον Μπεχρούζ Μπουτσάνι με το σημαντικότερο ίσως εγχώριο λογοτεχνικό βραβείο. Στα φετινά Victorian Premier's Literary Awards, ο Μπουτσάνι απέσπασε το ανώτατο βραβείο, το Victorian Prize for Literature, και το βραβείο στην κατηγορία μη-μυθοπλασίας, κερδίζοντας συνολικά 125.000 δολάρια Αυστραλίας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.