Σε όλο τον κόσμο φύονται περισσότερες από χίλιες ποικιλίες μπανάνας. Γλυκές, πικρές, με γεύση μήλου ή πατάτας, κοντές, τετράγωνες, κόκκινες, λευκές, πλούσιες σε άμυλο, έτοιμες για κατανάλωση ή ακατάλληλες προς βρώση αν δεν μαγειρευτούν, ικανές να προκαλέσουν στομαχόπονο ή δηλητηρίαση, αλλά και να θεραπεύσουν τη στειρότητα και τον πονόδοντο.
Οι περισσότεροι όμως κάθε φορά που ακούμε τη λέξη μπανάνα, φέρνουμε στο νου μας τον μακρόστενο κίτρινο καρπό με τη γλυκιά γεύση και την ευχάριστη μυρωδιά. Καθόλου άδικα. Τον τελευταίο μισό αιώνα έχει επικρατήσει η ποικιλία Cavendish, η οποία πλέον αντιπροσωπεύει το 95% όλων των μπανανών που διακινούνται παγκοσμίως.