Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover-bananas.jpg
Η αγορά της μπανάνας στην Γιανγκόν της Μιανμάρ. [YE AUNG THU / AFP]

Αποχαιρετήστε την μπανάνα που ξέρατε

Γευστική, θρεπτική, άκρως εμπορεύσιμη ως εξαγώγιμο προϊόν και προσιτή για τους πληθυσμούς που την καλλιεργούν, η μπανάνα είναι το απόλυτο success story της φρουτοπαραγωγής. Τώρα όμως έρχεται αντιμέτωπη με έναν καταστροφικό μύκητα και μας αναγκάζει να συνειδητοποιήσουμε ότι η τελειότητα είναι ταυτόχρονα ευχή και κατάρα.
Η αγορά της μπανάνας στην Γιανγκόν της Μιανμάρ. [YE AUNG THU / AFP]

Σε όλο τον κόσμο φύονται περισσότερες από χίλιες ποικιλίες μπανάνας. Γλυκές, πικρές, με γεύση μήλου ή πατάτας, κοντές, τετράγωνες, κόκκινες, λευκές, πλούσιες σε άμυλο, έτοιμες για κατανάλωση ή ακατάλληλες προς βρώση αν δεν μαγειρευτούν, ικανές να προκαλέσουν στομαχόπονο ή δηλητηρίαση, αλλά και να θεραπεύσουν τη στειρότητα και τον πονόδοντο.

Οι περισσότεροι όμως κάθε φορά που ακούμε τη λέξη μπανάνα, φέρνουμε στο νου μας τον μακρόστενο κίτρινο καρπό με τη γλυκιά γεύση και την ευχάριστη μυρωδιά. Καθόλου άδικα. Τον τελευταίο μισό αιώνα έχει επικρατήσει η ποικιλία Cavendish, η οποία πλέον αντιπροσωπεύει το 95% όλων των μπανανών που διακινούνται παγκοσμίως.

Δεν έχεις χρόνο; Πάτα εδώ!

Οι μπανάνες είναι τα δημοφιλέστερα φρούτα στον κόσμο, με την παγκόσμια λιανική αξία τους να εκτιμάται στα 20-25 δισ. δολάρια. Ταυτόχρονα, είναι από τα πιο ευάλωτα, καθώς το 95% αυτών που διακινούνται παγκόσμια ανήκουν σε ένα και μόνο είδος, την Cavendish. Αυτό τις κάνει ιδανικά θύματα σε επιθέσεις από μύκητες, που μπορούν να εξαπλωθούν ταχύτατα σε όλον τον κόσμο.
Ένα τέτοιο “ατύχημα” δεν θα ήταν καινούριο, καθώς η προηγούμενη δημοφιλέστερη ποικιλία μπανάνας, το Gros Michel, σχεδόν εξαφανίστηκε στα μέσα της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη