Αύξηση κατώτατου μισθού: Η ανάσα για τους εργαζόμενους και οι κίνδυνοι για την οικονομία

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και η κατάργηση του υποκατώτατου ήταν μια πολύ ευχάριστη είδηση για τους 600.000 εργαζόμενους που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Ωστόσο, μένει να φανεί αν θα υπάρξουν οι παρενέργειες που φοβούνται οι επικριτές της απόφασης.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'

H αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και η κατάργηση του υποκατώτατου είναι ένα καλό νέο για τους εργαζόμενους. Ποιoς άλλωστε δεν θα ήθελε να αυξηθούν οι αποδοχές του; Ωστόσο η αύξηση με εντολή της κυβέρνησης και όχι με βούληση του εργοδότη και τα συνακόλουθά της, όπως η αύξηση του φόρου και των ασφαλιστικών εισφορών για τους ίδιους εργαζόμενους και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για άλλη κατηγορία πολιτών, τους ελεύθερους επαγγελματίες, δημιουργούν αντίβαρα στο καθαρό όφελος των εργαζομένων. Επιπλέον μεταξύ των θεμάτων που έχουν γίνει αντικείμενο της σχετικής συζήτησης είναι το κατά πόσον η αύξηση αυτή θα ενισχύσει συνολικά την κατανάλωση/ανάπτυξη της χώρας ή θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητά της.

Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά.

Τι σημαίνει «αύξηση»;

Οι 600.000 εργαζόμενοι των οποίων οι μισθοί θα αυξηθούν, θα βλέπουν στους λογαριασμούς τους από 54 έως 117 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα. Αποτελούν ένα μέρος από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που βίωσαν την εξαέρωση των αμοιβών τους τα χρόνια των μνημονίων, ή που δέχθηκαν να εργασθούν σε καθεστώς υποκατώτατου μισθού, ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας.

Τα οφέλη θα διαχυθούν και σε άλλες κατηγορίες, μέσω των 24 επιδομάτων που θα αυξηθούν. Θα φτάσουν και στην αγορά μέσω ενισχυμένης ζήτησης, αλλά και στα κρατικά ταμεία λόγω της αύξησης των εσόδων από κρατήσεις και φόρους.

Ωστόσο, αυτό που μένει να φανεί τους επόμενους μήνες είναι αν οι εν λόγω αποφάσεις θα εφαρμοστούν πλήρως. Αλλά και αν θα έχουν –και σε ποιο βαθμό– τις παρενέργειες που αναμένουν οι επικριτές τους.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.