Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cewallet-637042_1920.jpg

Αύξηση κατώτατου μισθού: Η ανάσα για τους εργαζόμενους και οι κίνδυνοι για την οικονομία

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και η κατάργηση του υποκατώτατου ήταν μια πολύ ευχάριστη είδηση για τους 600.000 εργαζόμενους που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Ωστόσο, μένει να φανεί αν θα υπάρξουν οι παρενέργειες που φοβούνται οι επικριτές της απόφασης.

H αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και η κατάργηση του υποκατώτατου είναι ένα καλό νέο για τους εργαζόμενους. Ποιoς άλλωστε δεν θα ήθελε να αυξηθούν οι αποδοχές του; Ωστόσο η αύξηση με εντολή της κυβέρνησης και όχι με βούληση του εργοδότη και τα συνακόλουθά της, όπως η αύξηση του φόρου και των ασφαλιστικών εισφορών για τους ίδιους εργαζόμενους και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για άλλη κατηγορία πολιτών, τους ελεύθερους επαγγελματίες, δημιουργούν αντίβαρα στο καθαρό όφελος των εργαζομένων. Επιπλέον μεταξύ των θεμάτων που έχουν γίνει αντικείμενο της σχετικής συζήτησης είναι το κατά πόσον η αύξηση αυτή θα ενισχύσει συνολικά την κατανάλωση/ανάπτυξη της χώρας ή θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητά της.

Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά.

Τι σημαίνει «αύξηση»;

Οι 600.000 εργαζόμενοι των οποίων οι μισθοί θα αυξηθούν, θα βλέπουν στους λογαριασμούς τους από 54 έως 117 ευρώ επιπλέον κάθε μήνα. Αποτελούν ένα μέρος από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που βίωσαν την εξαέρωση των αμοιβών τους τα χρόνια των μνημονίων, ή που δέχθηκαν να εργασθούν σε καθεστώς υποκατώτατου μισθού, ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας.

Τα οφέλη θα διαχυθούν και σε άλλες κατηγορίες, μέσω των

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη