Αυλαία για το ιστορικό βιβλιοπωλείο «Πυρσός» στο Κουκάκι

Το βιβλιοπωλείο και χαρτοπωλείο του Σωτήρη Μακρή, που άντεξε στον χρόνο διατηρώντας μια αίσθηση «γειτονιάς» που το κέντρο της Αθήνας ολοένα και πιο πολύ ξεχνάει, κλείνει μετά από 52 χρόνια ζωής.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

Σημείο αναφοράς για πολλές γενιές, σε μια περιοχή της Αθήνας που έχει αλλάξει όσο λίγες μέσα στα χρόνια, το βιβλιοπωλείο «Πυρσός» στο Κουκάκι κλείνει μετά από 52 χρόνια ζωής. Ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά στα πέριξ της Ακρόπολης, το «κόκκινο βιβλιοπωλείο», όπως το έλεγαν για πολλά χρόνια τα πιτσιρίκια στο Κουκάκι, σύντομα θα κατεβάσει ρολά, κλείνοντας έναν κύκλο που είχε ξεκινήσει το 1970. Το inside story μίλησε με τον Σωτήρη Μακρή και τη σύζυγό του Ελένη για τη γέννηση, την πορεία και το τέλος μιας ψηφίδας της αθηναϊκής ιστορίας.

«Όταν απολύθηκα από τον στρατό, 23 χρονών, άνοιξα το μαγαζί στη Δράκου 16. Ένα μικρό μαγαζί ήταν. Την επίπλωση την έκανα μόνος μου. Δεν είχα χρήματα στην άκρη, παράτολμος ήμουν. Το διακινδύνευσα αλλά τελικά όλα πήγαν καλά. Τότε δεν υπήρχε καν ο πεζόδρομος. Σ’ εκείνο το σημείο έμεινα περίπου 10 χρόνια. Το 1980 μεταφέρθηκα στην Βεΐκου 51».

Μεγαλωμένος στα Εξάρχεια και με καταγωγή από τα Άγραφα, ήδη σε νεαρή ηλικία ο Σωτήρης Μακρής είχε δουλέψει για περίπου οκτώ χρόνια στον Αρσενίδη, έναν από τους παλαιότερους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα. «Από τα 12 μέχρι τα 20 που πήγα στρατιώτης δούλεψα εκεί. Παράλληλα, πήγαινα σε νυχτερινό γυμνάσιο», μας λέει. «Μετά τον στρατό ψαχνόμουν κι εγώ όπως όλοι οι νέοι να δω τι θα κάνω. Πήγα στα καράβια, γύρισα, αλλά η σκέψη μου έτρεχε στο επάγγελμα που έκανα πριν. Έτσι αποφάσισα να ανοίξω το βιβλιοπωλείο».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.