Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
ceattikon1752650.jpg
Οι κατεστραμμένοι κινηματογράφοι δύο μέρες μετά τη φωτιά, 14/02/2012. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Αττικόν και Απόλλων: Για μια χούφτα… εκατομμύρια

Ο λόγος που οι δύο κινηματογράφοι δεν έχουν επαναλειτουργήσει, επτά χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το εξωτερικό τους, είναι μια πολυετής δικαστική διαμάχη ανάμεσα στα δύο ιδρύματα, που έχουν δικαιώματα επί του κτιρίου που τους στεγάζει, στην οδό Σταδίου 19-21. Τώρα ο πλειστηριασμός του προβάλλει ως μοναδική διέξοδος.
Οι κατεστραμμένοι κινηματογράφοι δύο μέρες μετά τη φωτιά, 14/02/2012. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Γωνία Σταδίου και Χρ. Λαδά. Ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά κτίριο, από τα λίγα που έχουν διασωθεί στην Αθήνα. Με μερικά από τα ωραιότερα μαγαζιά της πρωτεύουσας, που οι βιτρίνες τους κάποτε, όταν έφθαναν τα Χριστούγεννα, έμοιαζαν σαν παραμύθι. Κι ανάμεσά τους, άλλα όνειρα. Που όταν έφευγε η μέρα κι άναβαν τα φώτα, γίνονταν πραγματικότητα, έστω και για λίγο μέσα από τις οθόνες του Αττικόν και του Απόλλωνα.

Image
attikon-2_4.jpg
Κοσμοπλημμύρα για μία ελληνική πρεμιέρα. «Κορίτσια για φίλημα», το 1965.

Άχρηστη νοσταλγία. Γιατί σίγουρα η ιστορία αυτής της αθηναϊκής γωνίας δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει την πυρπόληση του κτιρίου την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου του 2012 από κουκουλοφόρους, που έκαιγαν εκείνη τη νύχτα την πόλη. Ούτε έχει κατορθώσει να σταματήσει τη διένεξη, οικονομική βεβαίως, που είχε ξεσπάσει νωρίτερα μεταξύ των δύο αντιπάλων συμφερόντων γύρω από το κτίριο, αλλά διογκώθηκε μετά την πυρκαγιά και συνεχίζεται ως σήμερα. Αλλά αν αυτό το κτίριο, με τους καπνισμένους τοίχους και την οροφή που χάσκει, χρήζει απαραιτήτως επεμβάσεων προκειμένου να επανέλθει στην πρότερη μορφή του, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους κινηματογράφους, που έχουν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, αφού η φωτιά δεν έφτασε ποτέ στις αίθουσές τους χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπερασπιστών τους.

Image
attikon-13_2.jpg
Το σινεμά Αττικόν.

Και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη