Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cover-tsirkas.jpg
Charles W. Cushman, άνοιξη στο Ζάππειο, 15 Απριλίου 1965. [Indiana University Archives/Digital Library Program]

Η Αθήνα της Χαμένης Άνοιξης

Η πρωτεύουσα του ’60 μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος του Στρατή Τσίρκα. Τα στέκια, οι διαδρομές, οι ήχοι, η μνήμη που παραμένει ζωντανή.
Charles W. Cushman, άνοιξη στο Ζάππειο, 15 Απριλίου 1965. [Indiana University Archives/Digital Library Program]

Η Χαμένη Άνοιξη είναι ένα καθαρά αθηναϊκό βιβλίο. Από τις πρώτες σελίδες, άλλωστε, ο αναγνώστης συνειδητοποιεί πως η πόλη δεν λειτουργεί ως ένα απλό το σκηνικό. Αντίθετα, κατέχει δομικό ρόλο συμπρωταγωνιστώντας με τους βασικούς ήρωες και επιβάλλοντας ένα συγκεκριμένο, πολύ γνώριμο στους Αθηναίους, πνεύμα. Μιλάμε βέβαια για την Αθήνα των ’60ς. Μια πόλη σε διαδικασία αλλαγής, όπου τα παλιά σπίτια με την αυλή παραχωρούν τη θέση τους στις πολυκατοικίες και στα νυχτερινά κέντρα της Πλάκας οι ορχήστρες παίζουν μεταξύ άλλων και μια μουσική ονόματι ροκ. Την ίδια στιγμή, το πρόσφατο παρελθόν βρίσκεται σε κοινή θέα. Στα κτίρια του κέντρου διακρίνονται ακόμη τα σημάδια από τις σφαίρες των Δεκεμβριανών και στη Νεάπολη υπάρχει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο γνωστό ως «τα βομβαρδισμένα».

Image
cover.jpg

Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της ελληνικής πεζογραφίας. Ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη βαριά σκιά των γεγονότων του Ιουλίου του 1965, και το πρώτο μέρος μιας ανολοκλήρωτης τριλογίας η οποία είχε σχεδιαστεί να εξελίσσεται με φόντο τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

H πλοκή
Ιούλιος 1965. Τρία πρόσωπα υφαίνουν έναν ερωτικό μύθο. Ο Αντρέας, 18 χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη