Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
carstenhollerinstallationviewplantdecision-makingbasedonhumansmelloffearandjoytheflorenceexperimentpalazzostrozzif.jpg
Carsten Höller, Installation view “Plant Decision-Making Based on Human Smell of Fear and Joy”, “The Florence Experiment”, Palazzo Strozzi.

Τα πολλά πρόσωπα της φετινής Μπιενάλε «ΑΝΤΙ-»

Η έκτη Μπιενάλε της Αθήνας παρουσιάζει ένα συμπυκνωμένο στιγμιότυπο της σύγχρονης πραγματικότητας.
Carsten Höller, Installation view “Plant Decision-Making Based on Human Smell of Fear and Joy”, “The Florence Experiment”, Palazzo Strozzi.

Το πρόθημα «αντί» δημιουργεί διαφορετικούς συνειρμούς: την αντιδραστικότητα ή την αντίσταση, τον συντηρητισμό ή την προοδευτικότητα, εκείνο που αντικαθιστά κάτι άλλο, το εναλλακτικό ή εκείνο που βρίσκεται «απέναντι». Με αυτές τις αμφισημίες και την έκφρασή τους στη σύγχρονη πραγματικότητα ασχολείται το «ΑΝΤΙ-» η φετινή έκτη κατά σειρά Mπιενάλε της Αθήνας, που ανοίγει την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας.

Κύριο έναυσμα για τους επιμελητές Poka Yio (είναι ο καλλιτέχνης και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Πολύδωρος Καρυοφύλλης, συνιδρυτής το 2005 του θεσμού της Μπιενάλε Αθήνας μαζί με τους Ξένια Καλπακτσόγλου και Αυγουστίνο Ζενάκο, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από τον θεσμό), τον θεωρητικό Κωστή Σταφυλάκη, επίσης καθηγητή, και την Γερμανίδα επιμελήτρια Στέφανι Χέσλερ ήταν, όπως είπε η Χέσλερ στο inside story, η διαπίστωσή τους ότι η σύγχρονη συνθήκη διακρίνεται από πολώσεις, την εξασθένηση της ουσιαστικής συμμετοχής παρά την υπερμεγέθη έμφαση στην ατομικότητα και την εμφάνιση νεο-αντιδραστικών κινήσεων στην κοινωνία, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Image
12.curators.jpg
Οι επιμελητές της έκθεσης: Poka Yio, Στέφανι Χέσλερ, Κωστής Σταφυλάκης. [Nyssos Vassilopoulos]

Η έκθεση πραγματεύεται τη δύναμη που έχει το ΑΝΤΙ σήμερα, ως αντίθεση, ως μη-συμμόρφωση. Κυρίως όμως στέκεται στην αντίσταση που μπορεί

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη