Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
anoigma-ate.jpg
[ANGELOS TZORTZINIS / AFP]

Αγροτική Τράπεζα μέρος Α': Οι «αμαρτίες» της ιστορικής τράπεζας

Τελικά ποιoς φταίει όταν τα δάνεια μιας τράπεζας καταλήγουν στο κόκκινο; Οι διοικήσεις που τα ενέκριναν ή οι δανειολήπτες που δεν κατάφεραν να τα κρατήσουν υγιή; Τα λάθη που οδήγησαν την ιστορική Αγροτική Τράπεζα στην εκκαθάριση, οι χαμένοι και οι κερδισμένοι της υπόθεσης και οι ανεξήγητες «τρύπες» εκατομμυρίων.
[ANGELOS TZORTZINIS / AFP]

Μια δεκαετία πριν από την ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας, την περίοδο του Μεσοπολέμου, ένας μικροκαλλιεργητής δεν είχε καμία ελπίδα να πάρει τραπεζικό δάνειο για να στηρίξει την παραγωγή του. Οι μόνοι τότε που είχαν πρόσβαση στη λεγόμενη “αγροτική πίστη”, δηλαδήτα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας για την αγροτική δραστηριότητα, ήταν οι μεγαλοκτηματίες γεωργοί. Μετά το 1919 αυτό άλλαξε, κι ένας ολόκληρος κόσμος της υπαίθρου απέκτησε πρόσβαση σε δανεικά που έκαναν ευκολότερη την –έτσι κι αλλιώς– σκληρή ζωή του αγρότη. Οι συνθήκες ωρίμαζαν σιγά σιγά για τη δημιουργία μιας καθαρά αγροτικής τράπεζας. 

Το 1929, το όραμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, που διετέλεσε υπουργός Γεωργίας από το 1926 ως το 1928, και η μαχητικότητα που έδειξε από το πόστο αυτό, οδήγησε στην ίδρυση μιας τράπεζας που θα στήριζε την ύπαιθρο, θα δυνάμωνε τη θέση των παραγωγών απέναντι στους εμπόρους, που μέχρι τότε καθόριζαν τις τιμές, και θα συγκρατούσε τον κόσμο στα χωριά, στην καλλιέργεια της γης. 

Image
ntektzis_ergatis_epexergasias_kapnoy._kavala._c_soyidiko_moyseio_spirton_kai_kapnoy.jpg
Ντεκτζής (εργάτης επεξεργασίας καπνού), Καβάλα. [Σουηδικό Μουσείο Σπίρτων και Καπνού]

Η Αγροτική Τράπεζα πήρε καλή προίκα από το κράτος, γενναία κεφάλαια και ιδιαίτερα προνόμια, και για δεκαετίες έπαιξε τον ρόλο που είχαν ονειρευτεί τα προοδευτικά μυαλά της χώρας όταν την συνέλαβαν. Εκσυγχρόνισε την αγροτική

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη