Ασυνόδευτα παιδιά

Είναι η πιο ευάλωτη ομάδα των προσφύγων και μεταναστών. Αγόρια και κορίτσια κάτω των 18, που έχουν χάσει τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή έχουν φύγει μόνα από τις χώρες τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
15
'

Είναι μεσημέρι και στον ξενώνα του συλλόγου Κέντρο Μερίμνης Aνηλίκων στα Εξάρχεια επικρατεί ησυχία. Τα παιδιά είναι ακόμα σχολείο. H μαγείρισσα ετοιμάζει το γεύμα της ημέρας, ρύζι με φακές στον φούρνο. Σήμερα το μενού είναι ελληνικό, συνήθως όμως είναι εμπνευσμένο από τις κουζίνες των χωρών προέλευσης των παιδιών, περιλαμβάνει κουσκούς από το Μαρόκο, καμπίλι (ρύζι με λαχανικά, σταφίδες και σαφράν) από το Αφγανιστάν, μπάμιες με αρνί από τη Συρία. Πολλές φορές μαγειρεύουν τα ίδια τα παιδιά, προσθέτοντας καρυκεύματα που αγοράζουν τα ίδια στις αγορές στο κέντρο της Αθήνας.

Οι μυρωδιές που αναδύονται στους διαδρόμους φέρνουν εικόνες από τον τόπο τους, λένε. Φέρνουν στην μνήμη τους τον μελωδικό ήχο από τα πήλινα ταζίν των γιαγιάδων τους καθώς εκείνες τους διηγούνταν παραμύθια, τα μυρωδικά στους κήπους των πατεράδων τους, τα παιχνίδια στις αυλές με τα αδέρφια τους. Εικόνες μακρινές, εικόνες που δεν έχουν τίποτε να κάνουν με την τωρινή κατάσταση στις χώρες τους. Τα παιδιά αυτά έχουν αφήσει πίσω τους συντρίμμια. Γκρεμισμένα κτίρια, μανάδες, αδέρφια, νεκρούς, και τα παιδικά τους όνειρα. Φθάνοντας στις ακτές της χώρας μας έχουν ήδη ενηλικιωθεί και το φορτίο που κουβαλούν στους ώμους τους είναι βαρύ.

In Transit

Στον ξενώνα φιλοξενούνται συνολικά 16 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Ο Σύλλογος είναι μια από τις 17 οργανωμένες δομές στη χώρα μας που μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 432 παιδιά. Από τις αρχές του 2016 έχουν γίνει 907 αιτήματα για φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.