Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
mellon_refugees_mosque.jpg
Πρόσφυγες από τη δομη φιλοξενίας Μέλλον προσεύχονται στο τζαμί του Μοσχάτου.

Επικίνδυνη “φιλοξενία” για ασυνόδευτους πρόσφυγες

Ανήλικα παιδιά περπατούν “στο κενό”, το σκάνε τακτικά από τον ξενώνα που τα φιλοξενεί και ζουν υπό αμφίβολες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Μια ποντιακή ΜΚΟ, πολλά νορβηγικά λεφτά κι ένας εισαγγελέας πρωταγωνιστούν σε μιαν υπόθεση που αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι οι καλές προθέσεις δεν αρκούν.
Πρόσφυγες από τη δομη φιλοξενίας Μέλλον προσεύχονται στο τζαμί του Μοσχάτου.

Ο ήλιος έχει πια δύσει και οι μουσουλμάνοι ξεκινούν τις προετοιμασίες για το βραδινό γεύμα. Αφού σπάσουν τη νηστεία με χουρμάδες, όλοι μεταβαίνουν στον χώρο λατρείας, όπου προσεύχονται. Η φωνή του ιμάμη και τα 99 επίθετα που υμνούν τις ιδιότητες του Αλλάχ στους τοίχους του τζαμιού τραβούν την προσοχή μου όσο περιμένω τον Νάσερ να τελειώσει την προσευχή. «Πώς είναι δυνατόν να μην τρως και να μην πίνεις τίποτα όλη μέρα με τόση ζέστη;», τον ρωτάω. «Η πίστη», μου απαντάει. Γνώρισα τον Νάσερ πριν από μερικές ημέρες και μου ζήτησε να επισκεφτώ το τζαμί κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, «να δω πώς είναι να είσαι μουσουλμάνος».

Πλάι στον Νάσερ κάθονται παιδιά διαφόρων ηλικιών. Το μάτι μου πέφτει σε δύο μικρά, ηλικίας δημοτικού. Η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό είναι πώς είναι δυνατόν να βρίσκονται μόνα τους σε ένα παράνομο τζαμί στην οδό Πειραιώς. Οι μεγαλύτεροι μου εξηγούν πως τα παιδιά είναι όλα ασυνόδευτοι ανήλικοι που εγκατέλειψαν τη Συρία για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και τελικά εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Τα δύο μικρότερα είναι ο Ιμπραήμ (τα ονόματα δεν είναι τα πραγματικά τους) και ο Νιζάρ. Μένουν στο Μέλλον, ένα παλιό ξενοδοχείο με ανατριχιαστικά προφητικό όνομα, που βρίσκεται

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη