Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κατηγορία:
Κείμενο:
angela.jpg
[Herlinde Koelbl, Angela Merkel: Portraits 1991-2021, εκδόσεις Τaschen]

Το ασπρόμαυρο φιλμ της Άνγκελα Μέρκελ

Η ιστορία του τραγουδιού που διάλεξε η απερχόμενη καγκελάριος για τον αποχαιρετισμό και μια βαθιά προσωπική ομιλία της, που πέρασε απαρατήρητη.
[Herlinde Koelbl, Angela Merkel: Portraits 1991-2021, εκδόσεις Τaschen]

Χθες το βράδυ, στην τελετή αποχαιρετισμού του γερμανικού στρατού προς την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, παίχθηκε από τη μπάντα του στρατού το τραγούδι της Νίνα Χάγκεν Du hast den Farbfilm vergessen («Ξέχασες να πάρεις το έγχρωμο φιλμ»), ένα τραγούδι της δεκαετίας του 70 στο οποίο η μελαχρινή «άγρια» της γερμανικής ποπ σκηνής περιγράφει μια εκδρομή της στη λίμνη Χίντενζεε. Οι φωτογραφίες, είπε μετά η Χάγκεν, ήταν τόσο ασπρόμαυρες όσο η καθημερινότητα στο δεύτερο γερμανικό κράτος.

Το πόσο διαφορετικές είναι οι εμπειρίες της Μέρκελ σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους της πολιτικούς, φαίνεται και από τα τραγούδια που εκείνοι διάλεξαν στην ίδια παραδοσιακή τελετή κατά την οποία ο στρατός της χώρας τούς αποχαιρετά με μουσική και αναμμένες δάδες. Ο Σρέντερ διάλεξε το My Way του Φρανκ Σινάτρα και η φον ντερ Λάιεν, προτού μετακινηθεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή από το υπουργείο Αμύνης, το Wind of Change των Σκόρπιονς. To τραγούδι της Νίνα Χάγκεν, το πιο δημοφιλές της, διότι περιγράφει όσο κανένα άλλο τη ζωή στο δεύτερο γερμανικό κράτος, μιλάει για τις «αποδράσεις στην ιδιωτική ευτυχία, που έγιναν η θυρίδα για να βλέπεις τον Παράδεισο σε ένα κράτος που παρήγαγε πλαστικά, βρωμερά αυτοκίνητα, κακής

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη