Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
ce5899742.jpg
[Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Ασπίδα προστασίας της Intellexa από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Πώς η ΑΑΔΕ προσπάθησε να αποτρέψει την άρση του φορολογικού απορρήτου της εταιρείας που εμπορεύεται το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, η οποία ελέγχεται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
[Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Περισσότερο από μισό έτος χρειάστηκε να περιμένει η συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), προκειμένου να λάβει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έστω κάποια από τα ζητούμενα φορολογικά δεδομένα της ελεγχόμενης εταιρείας Intellexa.

Η ΑΑΔΕ αρχικά αγνόησε επί σχεδόν δύο μήνες το αίτημα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων παρά τις διαδοχικές γραπτές υπενθυμίσεις και στη συνέχεια προσέφυγε τον Νοέμβριο του 2022 στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), ζητώντας γνωμοδότηση για το αν έπρεπε να δώσει τα ζητούμενα στοιχεία της Intellexa, επικαλούμενη το φορολογικό απόρρητο της εταιρείας. Τελικά το ΝΣΚ γνωμοδότησε τον Απρίλιο του 2023 κατά πλειοψηφία ότι η φορολογική αρχή δεν μπορεί να αντιτάξει το φορολογικό απόρρητο έναντι της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά οφείλει, ως αρμόδια δημόσια αρχή, να χορηγήσει τα αιτούμενα στοιχεία για την ελεγχόμενη ανώνυμη εταιρεία. Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση έγινε αντιληπτή όταν αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 13 Ιουνίου 2023.

«Μετά τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ υπήρξε επικοινωνία στελεχών της ΑΑΔΕ με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για τον ακριβή προσδιορισμό των κρίσιμων για την έρευνα της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη