Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
asmr.jpg

ASMR: το YouΤube που ψιθυρίζει

Τα αλλόκοτα βίντεο ASMR που κατακλύζουν το YouTube περιγράφονται συνήθως ως κάποιο ακατανόητο φετίχ, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν μια σύντομη ιστορία για την ανακάλυψη της ομοιότητας, την απόλαυση και την οικειότητα στην εποχή του ίντερνετ.

Θυμάμαι την πρώτη φορά που έπεσα πάνω σε βίντεο ASMR· κάποια στιγμή, βυθισμένη στην κινούμενη άμμο του YouTube, βρέθηκα να ανοίγω ένα βίντεο με σχετικά ακατανόητο τίτλο από τα προτεινόμενα της δεξιάς στήλης. «Soft Fabric Sounds - Slow Hand Movements ~ Whispered». Γιατί, όχι. Δεν ξέρω τι περίμενα, αλλά το βίντεο ήταν ακριβώς αυτό που υποσχόταν: ένα ζευγάρι χέρια έξυνε απαλά και χάιδευε υφάσματα διαφορετικών σχεδίων και υφών ενώ η κάτοχός τους τα περιέγραφε μιλώντας ψιθυριστά. Επί σαράντα λεπτά.

Το κανάλι είχε αποκλειστικά βίντεο στα οποία η δημιουργός τους ψιθυρίζει, χωρίς να αποκαλύπτει ποτέ το πρόσωπό της, ενώ τα χέρια της περιεργάζονται αντικείμενα παράγοντας διάφορους ήχους. Το βρήκα μαγικό, όχι πρωτογενώς, αλλά με τον τρόπο που είναι πάντα μαγική η ανακάλυψη του πώς την βρίσκουν οι άλλοι άνθρωποι, πώς αυτό καταγράφεται στο ίντερνετ και πώς πέφτεις πάνω του εκεί που δεν το περιμένεις ένα κατά τ’ άλλα συνηθισμένο απόγευμα. Ποιος να ξέρει τι οδήγησε στο να φτιαχτούν αυτά τα τόσο ακατανόητα βίντεο! Πολύ γρήγορα βέβαια κατάλαβα ότι όχι απλώς δεν ήταν ακατανόητα, αλλά πάρα πολλοί άνθρωποι ήξεραν ακριβώς σε τι χρησίμευαν. Το συγκεκριμένο κανάλι είναι ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη