Όταν οι Ασιάτες κάνουν παγκοσμιοποιημένη μουσική

Στα εφηβικά δωμάτια τα τελευταία χρόνια κρέμονται αφίσες με συγκροτήματα ποπ μουσικής από την Κορέα και την Ιαπωνία, που μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι της νεανικής μουσικής, ανταγωνιζόμενες παραδοσιακές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία και άλλες δυτικές χώρες. Τι καινούριο φέρνουν οι Ασιάτες στην ποπ και γιατί έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον και στην Ελλάδα;
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Είναι πολύ γοητευτικό να ακούς κομμάτια σε γλώσσες που καταλαβαίνεις εν μέρει ή και καθόλου. Αυτό μας το δίδαξε πέρσι το Despacito και παλιότερα οι Las Ketchup με το Asereje. Όλοι ακούγαμε το Gangnam Style του Κορεάτη Psy και προσπαθήσαμε να μιμηθούμε τη χορογραφία. Στην τηλεόραση, απολαμβάνουμε να βλέπουμε σειρές όπως το Narcos και το Casa de Papel στα ισπανικά, ή το Fauda στα αραβικά και τα εβραϊκά. Πολλοί χαζεύαμε το Sailor Moon ή το Dragon Ball, ιαπωνικά anime. Κι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ζούμε σε παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπου όχι μόνο εισβάλει η «παγκόσμια» και για πολλούς αμιγώς δυτική κουλτούρα στις τοπικές, αλλά κι οι τοπικές κουλτούρες συνδέονται με την παγκόσμια.

Στην Ελλάδα έχουμε αγκαλιάσει τη μουσική πλευρά της ασιατικής κουλτούρας εδώ και μια δεκαετία περίπου. Το 2007, όταν η ελληνική μπλογκόσφαιρα ζούσε τις δόξες της, ο Neverlandean, ένας μουσικός blogger, έγραφε ήδη για καλλιτέχνες όπως η Namie Amuro, μια διάσημη τραγουδίστρια ιαπωνικής ποπ που εκείνην την εποχή είχε υιοθετήσει r’n’b και hip hop ήχους, με αρκετό ενθουσιασμό. Ουσιαστικά αυτή του άλλαξε την άποψη για τη J-Pop (Japanese Pop), την οποία θεωρούσε «πολύ light και χαζοχαρούμενη» μέχρι που άκουσε το What A Feeling, ένα χορευτικό κομμάτι βασισμένο στο ομώνυμο της Irene Cara και δήλωσε «τι υπέροχο τραγούδι! Τι φανταστική μουσική! Τι καταπληκτικό video! Τι pop μεγαλείο!».

 

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

 

Γίναμε τριών!

Η δημοσιογραφία απαιτεί χρόνο, δουλειά και χρήματα.
Γίνε κι εσύ συνδρομητής και εξασφάλισε ότι θα συνεχίσουμε. Γράψου τώρα

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.