Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cemanolada000_par7534899.jpg
Συγκομιδή φράουλας στη Μανωλάδα. [Giota Korbaki/AFP]

Αποτυχία ο νόμος που θα έδινε δουλειά σε παράτυπους μετανάστες

Οι παράτυποι μετανάστες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, βάσει νόμου, στη γεωργία και την αλιεία. Αυτό γίνεται περιορισμένα και σποραδικά. Αντίθετα, ο νόμος εφαρμόζεται εικονικά για τη νομιμοποίηση αλλοδαπών που κάνουν ...άλλες δουλειές.
Συγκομιδή φράουλας στη Μανωλάδα. [Giota Korbaki/AFP]

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, την 1η Απριλίου 2014, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4251/2014 με τίτλο «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις». Σε τρία (12, 13, 14) από τα συνολικά 143 άρθρα του, ορίζει το πλαίσιο γύρω από το οποίο δίνεται η δυνατότητα μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για εξαρτημένη ή εποχική εργασία στην αγροτική οικονομία ή την αλιεία.

Δύο χρόνια αργότερα προστέθηκε το άρθρο 13α (με το άρθρο 58 του ν. 4384/2016), που έδινε και τη δυνατότητα απασχόλησης «παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών για την εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών της αγροτικής οικονομίας». Σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας για τις ανησυχητικές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας χιλιάδων παράτυπων μεταναστών στην Μανωλάδα, αναφερθήκαμε και σε αυτήν την διάταξη.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 13α προσφέρει τη δυνατότητα ώστε διαθέσιμες θέσεις εργασίας που δεν έχουν καλυφθεί από την διαδικασία της μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών να καλύπτονται με την απασχόληση μεταναστών που βρίσκονται ήδη, παράτυπα, στη χώρα. Η εν λόγω διάταξη μάλιστα θεωρήθηκε πρωτοποριακή, καθώς για πρώτη φορά δίνεται και η δυνατότητα ασφάλισης με εργόσημο των συγκεκριμένων εργατών. Και υπήρχε η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη