Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
ceskoumpourdi5081034.jpg
Η Ακρόπολη την ημέρα της άρσης των μέτρων για τους αρχαιολογικούς χώρους, 18 Μαΐου 2020. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Άρτεμις Σκουμπουρδή: «Ούτως ή άλλως φέτος η χρονιά είναι χαμένη»

Σήμερα η Ελλάδα ανοίγει τις πόρτες της σε τουρίστες από 29 χώρες. Η βετεράνος ξεναγός Άρτεμις Σκουμπουρδή, που ξενάγησε μεταξύ άλλων την κυρία Έρντογαν και τη βασίλισσα Σοφία, μας μεταφέρει τις ανησυχίες των άτυπων πρεσβευτών του τόπου αλλά και ένα μεγάλο της παράπονο.
Η Ακρόπολη την ημέρα της άρσης των μέτρων για τους αρχαιολογικούς χώρους, 18 Μαΐου 2020. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Από τις κατηγορίες εργαζομένων που επλήγησαν περισσότερο από τη πανδημία και το λόκνταουν είναι οι ξεναγοί, που είδαν να ακυρώνονται η μία μετά από την άλλη οι ξεναγήσεις που είχαν κλειστεί από τον χειμώνα, ενώ στον ορίζοντά τους δεν διαγράφονται νέες δουλειές.

Στην Ελλάδα είναι περίπου 3.000 και οι μισοί από αυτούς έχουν ως έδρα την Αθήνα. Ύστερα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, ανέμεναν το καλοκαίρι του 2020 ως τη χρονιά της πραγματικής ανάκαμψης για τον κλάδο τους.

Ωστόσο, οι αρχαιολογικοί χώροι άνοιξαν, αλλά παραμένουν έρημοι, αφού είναι ελάχιστοι οι Έλληνες που επωφελήθηκαν αυτής της ειδικής συγκυρίας για να τους επισκεφτούν. Αβέβαιο είναι επίσης εάν θα υπάρχουν και ξένοι που θα επισκεφτούν τα αρχαία με το άνοιγμα των συνόρων.

Συνομιλήσαμε με την Άρτεμι Σκουμπουρδή, από τους βετεράνους της ξενάγησης, ιδιαίτερα γνωστή και για το συγγραφικό της έργο, που περιλαμβάνει δέκα βιβλία, πολλά από τα όποια έχουν μεταφραστεί.

Image
skoumpourdir_books_1.jpg

Με ανάμεικτα συναισθήματα, όπως μας είπε, αναμένει το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων, αφού το επάγγελμά της απαιτεί μεγάλη επαφή με το κοινό και θεωρείται από τα πλέον επικίνδυνα.

IS: Οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν ανοίξει εδώ και τρεις εβδομάδες, προσφέρουν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη