Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
silence-death-project.jpg
Silence = Death Project, AIDSGATE, 1987, Lithograph. [The Metropolitan Museum of Art]

Τέχνη και συνωμοσία: Όλα συνδέονται

Μία έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ξεσκεπάζει συνωμοσίες της μεταπολεμικής εποχής.
Silence = Death Project, AIDSGATE, 1987, Lithograph. [The Metropolitan Museum of Art]

Το 2001, με φρέσκια ακόμα την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, κλιμάκιο του FBI επισκέφθηκε το μουσείο Whitney και ζήτησε την απομάκρυνση ενός έργου του Μαρκ Λομπάρντι, ενός εικαστικού που μέσα από τα έργα του εξερευνούσε πολιτικά σκάνδαλα και συνωμοσίες και είχε αυτοκτονήσει έναν χρόνο πριν.

Το συγκεκριμένο έργο απεικόνιζε τη διασύνδεσή της τράπεζας BCCI με τρομοκρατικές ενέργειες. Το μουσείο αρνήθηκε να το αφαιρέσει από τη δημόσια θέα, όμως ήταν σαφές ότι η τέχνη μπορεί να έχει αντίκτυπο στα πολιτικά πράγματα.

Η έκθεση Εverything is Connected: Art and Conspiracy που ανοίγει στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης στις 18 Σεπτεμβρίου παρουσιάζει έργα Αμερικανών κυρίως καλλιτεχνών, που θέλησαν να αποκαλύψουν την αλήθεια πίσω από την εικόνα που προβάλλει η πολιτική και ιδεολογική εξουσία και να ξεσκεπάσουν τη μελανή πλευρά του αμερικανικού μύθου και της αμερικανικής κουλτούρας.

Η περίπτωση του Λομπάρντι είναι ίσως από τις πιο ισχυρές στο είδος αυτό: μίας τέχνης που αγγίζει τα όρια της δημοσιογραφικής έρευνας. H σειρά «Αφηγηματικές Δομές» (1994-1998) του Λομπάρντι αποτελείται από έργα που θυμίζουν χάρτες του Διαστήματος και είναι διαγράμματα που συνδέουν μεταξύ τους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη