Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
lupin4.jpg
O αναρχικός Μαριούς Ζεκόμπ, o μυθιστορηματικός Αρσέν Λουπέν και ο Ασάνε Ντιόπ του Netflix.

Ένας παράνομος από το Παρίσι της μπελ επόκ στα μπανλιέ

O ήρωας της τηλεοπτικής σειράς Lupin στο Netflix θυμίζει πολύ περισσότερο τον ιλλεγκαλιστή αναρχικό Μαριούς Ζακόμπ παρά τον συνονόματο του μυθιστορηματικό αριστοκράτη τυχοδιώκτη (που κι αυτός βασίστηκε στα κατορθώματα του Ζακόμπ).
O αναρχικός Μαριούς Ζεκόμπ, o μυθιστορηματικός Αρσέν Λουπέν και ο Ασάνε Ντιόπ του Netflix.

«Αν στράφηκα στις ληστείες δεν το έκανα για το χρήμα. Ήταν ζήτημα αρχής, ζήτημα δικαιοσύνης. Προτίμησα να διατηρήσω την ελευθερία μου, την ανεξαρτησία μου, την αξιοπρέπειά μου ως άνθρωπος, παρά να γίνω δημιουργός του πλούτου για το αφεντικό μου. Για να το πω ξεκάθαρα, χωρίς ευφημισμούς, προτίμησα να κλέβω παρά να με κλέβουν». Αυτό το απόσπασμα από την απολογία του Μαριούς Ζακόμπ στη δίκη του 1905 για σωρεία διαρρήξεων και κλοπών, ταιριάζει απόλυτα στον Ασάνε Ντιόπ, τον τηλεοπτικό Λουπέν του Netflix. Ο Ντιόπ, μετανάστης δεύτερης γενιάς από τη Σενεγάλη που ζει στα παρισινά μπανλιέ, μοιράζεται την ίδια περιφρόνηση προς την εργασία αλλά και μία αντίστοιχη ευφυΐα στη παρανομία με τον Ζακόμπ – αντίθετα από τον συνονόματό του, Αρσέν Λουπέν, που έγινε η ποπ εικόνα των Γάλλων ιλλεγκαλιστών.

Image
tumblr_81daf42dc38f3b9269eb47051cdce430_2f516250_500.jpeg

Όλα άρχισαν σε μία εποχή που ο Νίτσε και ο Στίρνερ είχαν πείσει με τα γραπτά τους ότι «το δικαίωμα στη ζωή δεν το ζητιανεύεις, το αρπάζεις», όπως το έθεσε ο Ζακόμπ – και πως αυτό που εμποδίζει τον αναρχικό να επανακτήσει τα κλεμμένα από την άρχουσα τάξη είναι μία ξεπερασμένη ηθική. Οι ιλλεγκαλιστές αναρχικοί εμφανίζονται στη Γαλλία κυρίως στις αρχές του περασμένου αιώνα. Βαφτίζονται ιλλεγκαλιστές γιατί

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη