Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cearrwstoparko.jpg

Το άρρωστο Πάρκο

Στο πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ένας καταστροφικός μύκητας εξαπλώθηκε σχεδόν με την έναρξη της λειτουργίας του, σε πλατάνια και άλλα είδη. Παρά τη σιγή ιχθύος που τηρείται, το inside story κατάφερε να ξεθάψει στοιχεία που δείχνουν ότι το κατά τεκμήριο καλύτερα συντηρούμενο πάρκο της χώρας ασθενεί σε μεγάλα τμήματά του.

Tα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαστε όλοι στη χώρα με συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού – ανθρώπους. Στο Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ειδικοί από αρκετούς φορείς, ελληνικούς και ξένους, ασχολούνται εδώ και καιρό με συμπτωματικά και ασυμπτωματικά δένδρα, καθώς ένας μύκητας, η Phytophthora, εξαπλώθηκε σχεδόν με την έναρξη της λειτουργίας του και παρά τη διάγνωση προσέβαλε με μοιραία αποτελέσματα πλατάνια και άλλα είδη. Η υπόθεση φαίνεται ότι έχει καταλήξει σε ένα είδος διαιτησίας για το ποιος θα πληρώσει τη ζημιά.

Τις παρατηρήσεις μου στο ΚΠΙΣΝ τις είχα κάνει πριν από έναν χρόνο: αρκετά πλατάνια δίπλα στο κανάλι φαίνονταν ξερά, άρρωστα. Κάπως έτσι άρχισα να ψάχνω. Στην αρχή φίλοι και γνωστοί που συνδέονταν με το κέντρο με καθησύχασαν: μου έλεγαν πως φταίει ο εργολάβος που είχε αναλάβει την συντήρησή του. Σκαλίζοντας βρήκα ότι η ιστορία πάει πίσω στο 2016, στο άνοιγμα του πάρκου. Η έκταση της καταστροφής μπορεί να οφείλεται τώρα σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Οι πρωταγωνιστές, το κέντρο, η εταιρεία διαχείρισης Engie και ο εργολάβος έχουν πάει στη διαιτησία για το ποιος «θα πληρώσει το μάρμαρο».

Τα πρώτα σημεία τo 2016

Στα μέσα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη