
Tα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαστε όλοι στη χώρα με συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού – ανθρώπους. Στο Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ειδικοί από αρκετούς φορείς, ελληνικούς και ξένους, ασχολούνται εδώ και καιρό με συμπτωματικά και ασυμπτωματικά δένδρα, καθώς ένας μύκητας, η Phytophthora, εξαπλώθηκε σχεδόν με την έναρξη της λειτουργίας του και παρά τη διάγνωση προσέβαλε με μοιραία αποτελέσματα πλατάνια και άλλα είδη. Η υπόθεση φαίνεται ότι έχει καταλήξει σε ένα είδος διαιτησίας για το ποιος θα πληρώσει τη ζημιά.
Τις παρατηρήσεις μου στο ΚΠΙΣΝ τις είχα κάνει πριν από έναν χρόνο: αρκετά πλατάνια δίπλα στο κανάλι φαίνονταν ξερά, άρρωστα. Κάπως έτσι άρχισα να ψάχνω. Στην αρχή φίλοι και γνωστοί που συνδέονταν με το κέντρο με καθησύχασαν: μου έλεγαν πως φταίει ο εργολάβος που είχε αναλάβει την συντήρησή του. Σκαλίζοντας βρήκα ότι η ιστορία πάει πίσω στο 2016, στο άνοιγμα του πάρκου. Η έκταση της καταστροφής μπορεί να οφείλεται τώρα σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Οι πρωταγωνιστές, το κέντρο, η εταιρεία διαχείρισης Engie και ο εργολάβος έχουν πάει στη διαιτησία για το ποιος «θα πληρώσει το μάρμαρο».
Στα μέσα Νοέμβριου 2016 το ΙΜΔΟ (Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων) στέλνει στην εταιρεία ΑΕΚ μία εκτίμηση της κατάστασης του πάρκου μετά από αυτοψία. Η ΑΕΚ (αργότερα ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ) είναι η εταιρεία που έχει κατασκευάσει το πάρκο, αλλά και το Κέντρο Πολιτισμού ολόκληρο. Στην επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, υπάρχουν οι πρώτες πληροφορίες για την αρρώστια των δένδρων που μόλις έχουν φυτευθεί. Η γνωμάτευση έχει γίνει από τον ειδικό επιστήμονα του ΙΜΔΟ, Παναγιώτη Τσόπελα.