Από εμπόδιο σε εμπόδιο ο Τζούλιαν Ασάνζ

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Εκουαδόρ, ο ιδρυτής των Wikileaks δεν ήταν πια ευπρόσδεκτος στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, γιατί μεταξύ άλλων φερόταν άσχημα στο προσωπικό, έκανε πατίνι και έπαιζε ποδόσφαιρο στο κτίριο. Από τις 11 Απριλίου διαμένει στις λονδρέζικες φυλακές και βρίσκεται στο έλεος των βρετανικών αρχών, που θα αποφασίσουν αν θα τον εκδώσουν ή όχι στις ΗΠΑ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Ο Τζούλιαν Ασάνζ λίγα λεπτά μετά τη σύλληψή του στις 11 Απριλίου 2019. [Alberto Pezzali/NurPhoto]

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Σερζ Χαλιμί έγραφε στη Monde Diplomatique πως η αγριότητα των αμερικανικών αρχών εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ ενθαρρύνεται από τη δειλία των δημοσιογράφων που τον άφησαν στην τύχη του. Υπάρχει ωστόσο και ο αντίλογος, σύμφωνα με τον οποίον ο Ασάνζ δεν είναι στρατιώτης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, αλλά του Κρεμλίνου. Το βέβαιο είναι πως η εμμονή του αυστραλού ακτιβιστή να αποκαλύπτει απόρρητα έγγραφα με κάθε κόστος, δείχνει να έχει τις ρίζες της στο «οικογενειακό του μυθιστόρημα»: μια νομαδική ζωή με μία μητέρα που συμβίωνε με συντρόφους γεμάτους μυστικά. Έκτοτε ο μικρός Τζούλιαν –που θεωρείται ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα του 21ου αιώνα– μοιάζει να βάλθηκε να ξεσκεπάζει όποιον ήθελε να κρυφτεί.

Μέχρι που αναγκάστηκε να εγκλωβιστεί οικειοθελώς μέσα σε τέσσερις τοίχους. Ήταν Νοέμβρης του 2011, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία, προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορίες για βιασμό μιας γυναίκας στο Ένκοπινγκ. Ο ιδρυτής των Wikileaks, αφού έχασε την έφεση και εξάντλησε κάθε νομικό περιθώριο, δεν μπορούσε παρά να ζητήσει άσυλο στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του. Και έζησε εκεί από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι την περασμένη εβδομάδα, που η νέα κυβέρνηση του Εκουαδόρ (Ισημερινού) αποφάσισε την άρση ασύλου που του παρείχε και η εικόνα της σύλληψης του με χειροπέδες στα χέρια και κάτωχρη όψη έκανε τον γύρο του κόσμου. Πλέον ο ιδρυτής των Wikileaks διαμένει στις λονδρέζικες φυλακές και βρίσκεται στο έλεος των βρετανικών αρχών.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.