Αριστερόχειρες, είθε όλα να σας πάνε δεξιά

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων που σημαίνει ότι γιορτάζει το 10% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι αριστερόχειρες από πολύ παλιά στιγματίζονταν ως «μη φυσιολογικοί». Στο πέρασμα των αιώνων, οι αντιλήψεις αυτές αμβλύνθηκαν, όμως η διαφορετική βιολογική ροπή αυτών των ατόμων συνεχίζει να ιντριγκάρει την επιστημονική κοινότητα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
[kids.frontiersin.org]

Ο Αμερικανός δοκιμιογράφος και φιλόσοφος Ραλφ Γουάλντο Έμερσον είπε κάποτε: «Το να είσαι ο εαυτός σου σε έναν κόσμο που συνεχώς προσπαθεί να σε κάνει κάτι άλλο είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα». Αν προσπαθούσαμε να το παραφράσουμε για τις ανάγκες του παρόντος άρθρου, θα λέγαμε: «Το να είσαι αριστερόχειρας σε έναν κόσμο που διαχρονικά είναι φτιαγμένος για δεξιόχειρες, είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα».

Πράγματι, δεν είναι λίγοι οι αριστερόχειρες που δυσκολεύονται με την εκτέλεση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων: μουντζουρώνουν την παλάμη τους με μελάνι όταν γράφουν σε τετράδια, δυσκολεύονται να κόψουν με τα συμβατικά ψαλίδια, αδυνατούν να βολευτούν στις καρέκλες με ενσωματωμένο τραπεζάκι στα δεξιά. Όλες αυτές οι δυσκολίες οφείλονται στο γεγονός ότι τα περισσότερα –αν όχι όλα– αντικείμενα είναι σχεδιασμένα ώστε να χρησιμοποιούνται με το δεξί χέρι.

Πέρα από το ότι λύσεις υπάρχουν σε κάποια από τα καθημερινά πρακτικά προβλήματα, η βιολογική ροπή αυτής της ξεχωριστής μειοψηφίας πρέπει να γίνεται σεβαστή και να ενθαρρύνεται υπό το πρίσμα της ενσυναίσθησης, δηλαδή της έμπρακτης κατανόησης.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.