Η δύναμη των προτύπων στη φωτογραφία του Άρι Γεωργίου

Μία έκθεση και δύο εκδόσεις πάνω στη φωτογραφία του Άρι Γεωργίου θίγουν επίκαιρα και διαχρονικά θέματα μέσα από τα παράθυρα του παρελθόντος χρόνου.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'

Η Ρωσία του Μπορίς Γιέλτσιν δεν είχε τίποτα κοινό με την Αμερική του δημοκρατικού Τζίμι Κάρτερ. Όχι μόνο διότι τις χώριζε μία εικοσαετία, αλλά και επειδή έσερναν μία διαφορετική, πολυκύμαντη ιστορική πορεία. Ακόμα και μία σύγκριση των συνθηκών που επικρατούσαν στις δύο χώρες την ίδια εποχή δείχνει την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη απόκλιση: το 1978, επί Κάρτερ στις ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση του Λεονίντ Μπρέζνιεφ διένυε, έπειτα από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Χρουστσώφ, τα «χρόνια της στασιμότητας» και του ολοκληρωτισμού. Εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου και με την εισβολή των Ρώσων στο Αφγανιστάν να διχάζει Η.Π.Α και Σοβιετική Ένωση ακόμα βαθύτερα, οι δύο υπερδυνάμεις φάνταζαν ως οι κυρίαρχοι στην παγκόσμια γεωπολιτική αλλά και τελείως διαφορετικές στην κοσμοθεωρία τους.

Παρά τις αντιθέσεις όμως, και οι δύο χώρες είχαν κοινή την αίσθηση της κλίμακας και της απεραντοσύνης, τον μεγαλοϊδεατισμό και την εμπειρία της κυριαρχικής εξουσίας, της ισχύος αλλά και του ουτοπικού οράματος. Και οι δύο χώρες δημιούργησαν «μυθολογίες» και πρότυπα και μοίρασαν τον κόσμο στο Δυτικό και Ανατολικό μπλοκ και έπλασαν νοοτροπίες που ακόμα δεν έχουν εξαλειφθεί.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.