Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
Άποψη της σχολικής βιβλιοθήκης στο 1ο Λύκειο Μεταμόρφωσης, μίας από τις ελάχιστες ανάμεσα στις 757 που λειτουργούν ακόμα.
Άποψη της σχολικής  βιβλιοθήκης στο 1ο Λύκειο Μεταμόρφωσης, μίας από τις ελάχιστες ανάμεσα σε 757 που λειτουργούν ακόμα.

Αραχνιάζουν εκατοντάδες υπερσύγχρονες σχολικές βιβλιοθήκες

Μόνο μερικές από τις 757 σχολικές βιβλιοθήκες που φτιάχτηκαν σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας στις αρχές του 2000 με κοινοτικά χρήματα λειτουργούν, ή υπολειτουργούν. Οι περισσότερες είναι ξεχασμένες πίσω από κλειστές πόρτες ή απλά αγνοούνται.
Άποψη της σχολικής  βιβλιοθήκης στο 1ο Λύκειο Μεταμόρφωσης, μίας από τις ελάχιστες ανάμεσα σε 757 που λειτουργούν ακόμα.

Δεν ήταν μόνο στην Αθήνα· ήταν μεταξύ άλλων στα Ρίζια του Έβρου, στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, στα Τρόπαια Αρκαδίας, στον Ορχομενό, την Ορεστιάδα, τη Λέρο. Σήμερα αποτελούν τα απομεινάρια ενός μεγαλόπνοου σχεδίου, που τραυματίστηκε βαθιά από την ασυνέχεια του ελληνικού κράτους. Οι 757 σχολικές βιβλιοθήκες που φτιάχτηκαν πριν είκοσι χρόνια με πόρους των κοινοτικών προγραμμάτων στήριξης, δημιούργησαν μια προσωρινή αναλαμπή ελπίδας· αλλά ακολούθησαν μια αποκαρδιωτικά πτωτική πορεία και πλέον αγνοούνται εδώ και χρόνια.

Μπαίνοντας σήμερα σε μια τέτοια βιβλιοθήκη, στο 1ο Γενικό Λύκειο Μεταμόρφωσης –μία από τις λίγες εξαιρέσεις, που ανακαινίστηκε πρόσφατα με την αρωγή του Δήμου σε μια προσπάθεια να ξαναλειτουργήσει– θυμάται κανείς ότι οι βιβλιοθήκες κρύβουν μέσα τους τα κλειδιά για τη βαθιά κατανόηση της πραγματικότητας. Στα ράφια της μπορείς να βρεις από βιβλία για την ιστορία της αναρχίας, μέχρι ακαδημαϊκά συγγράμματα για τον εθνικισμό, τα διηγήματα του Χάκκα ή την ποίηση του Ρεμπώ. Και όλα αυτά χωρίς να χάνεσαι στους λαβυρίνθους του διαδικτύου, ιδανική συνθήκη δηλαδή για εφήβους που αναζητούν κατευθύνσεις για τα διαβάσματά τους.

Image
Άποψη της σχολικής βιβλιοθήκης στο 1ο Λύκειο Μεταμόρφωσης, μίας από τις ελάχιστες ανάμεσα σε 757 που λειτουργούν ακόμα.
Ράφι της σχολικής  βιβλιοθήκης στο 1ο Λύκειο Μεταμόρφωσης.

Κάποτε οι εμπνευστές του εγχειρήματος παρομοίαζαν αυτές τις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη