Απροσπέλαστο για το κοινό το μητρώο πραγματικών δικαιούχων εταιρειών

Πώς οδηγηθήκαμε στον αποκλεισμό της δημόσιας πρόσβασης στα μητρώα πραγματικών δικαιούχων εταιρειών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση; Επιχειρηματίας από το Λουξεμβούργο με ρωσικές διασυνδέσεις βρίσκεται πίσω από την υπόθεση.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'

Η 22η Νοεμβρίου 2022 θα μπορούσε –χωρίς υπερβολή– να χαρακτηριστεί ως η μέρα κατά την οποίαν η μάχη κατά της διαφθοράς πήγε πίσω χρόνια. Με απόφασή του το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ανίσχυρη τη διάταξη μιας οδηγίας του 2018 –για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες– η οποία προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι στις πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους των εταιρικών και άλλων νομικών οντοτήτων που έχουν την εταιρική τους έδρα στην επικράτειά τους έχει πρόσβαση, σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε μέλος του ευρύτερου κοινού. Κατά το Δικαστήριο, η πρόσβαση του ευρύτερου κοινού στις πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους συνιστά σοβαρή επέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στην πράξη, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το κοινό από εδώ και στο εξής δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων, να μάθει δηλαδή σε ποιο πρόσωπο ανήκει πραγματικά μια εταιρεία. Σε αυτό θα μπορούν να έχουν πλέον πρόσβαση μόνοι όσοι αποδείξουν ότι έχουν έννομο συμφέρον, όπως όριζε η παλαιότερη οδηγία του 2015.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.