Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
18'
Κείμενο:
ceasf5043941.jpg
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη Βουλή, 26/02/2020. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Το ασφαλιστικό ψηφίστηκε, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε

Μία ακόμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση επικύρωσε χθες η Βουλή. Ο απολογισμός από τους ειδικούς αλλά και από την Κομισιόν είναι θετικός. Ωστόσο, ούτε εντυπωσιακές τομές έγιναν, ούτε το ζήτημα των συντάξεων λύθηκε στο σύνολό του.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη Βουλή, 26/02/2020. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που γνώρισε η ελληνική οικονομία και κοινωνία όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν αλλεπάλληλες. Ειδικά τον καιρό των μνημονίων είχαν ως στόχο τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Και τούτο, ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα και να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος. Δηλαδή, με βάση τον τρόπο που μετρούν οι ειδικοί το ασφαλιστικό παγκοσμίως, στόχο είχαν να συγκρατηθεί το ύψος των κρατικών δαπανών για συντάξεις σε συγκεκριμένα επίπεδα ως αναλογία του ΑΕΠ.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψήφισε χθες η Βουλή δεν έφερε μειώσεις. Αντιθέτως κόμισε οφέλη με την μορφή των υψηλότερων συντάξεων (σε κάποιες κατηγορίες νυν και μελλοντικών συνταξιούχων), αλλά και πολύ μεγαλύτερη ευελιξία για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (το οποίο όμως θα έχει αντίκτυπο στο μέλλον στη σύνταξη που θα λαμβάνουν όσοι επιλέξουν χαμηλές εισφορές).

Image
mitsotakismitarakis5045454.jpg
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στη συνεδρίαση για την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, Πέμπτη 27/02/2020. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Επίσης, διατήρησε τη λεγόμενη «βιωσιμότητα» του συστήματος (τουλάχιστον με βάση τις μελέτες που παρουσιάστηκαν). Επιπλέον, έλυσε ζητήματα συνταγματικότητας και συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Αφορμή ήταν τελικά το ΣτΕ

Σύμφωνα μάλιστα με την

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη