Το ασφαλιστικό ψηφίστηκε, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε

Μία ακόμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση επικύρωσε χθες η Βουλή. Ο απολογισμός από τους ειδικούς αλλά και από την Κομισιόν είναι θετικός. Ωστόσο, ούτε εντυπωσιακές τομές έγιναν, ούτε το ζήτημα των συντάξεων λύθηκε στο σύνολό του.
Χρόνος ανάγνωσης: 
18
'
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη Βουλή, 26/02/2020. [Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi]

Οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που γνώρισε η ελληνική οικονομία και κοινωνία όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν αλλεπάλληλες. Ειδικά τον καιρό των μνημονίων είχαν ως στόχο τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Και τούτο, ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα και να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος. Δηλαδή, με βάση τον τρόπο που μετρούν οι ειδικοί το ασφαλιστικό παγκοσμίως, στόχο είχαν να συγκρατηθεί το ύψος των κρατικών δαπανών για συντάξεις σε συγκεκριμένα επίπεδα ως αναλογία του ΑΕΠ.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψήφισε χθες η Βουλή δεν έφερε μειώσεις. Αντιθέτως κόμισε οφέλη με την μορφή των υψηλότερων συντάξεων (σε κάποιες κατηγορίες νυν και μελλοντικών συνταξιούχων), αλλά και πολύ μεγαλύτερη ευελιξία για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (το οποίο όμως θα έχει αντίκτυπο στο μέλλον στη σύνταξη που θα λαμβάνουν όσοι επιλέξουν χαμηλές εισφορές).

Επίσης, διατήρησε τη λεγόμενη «βιωσιμότητα» του συστήματος (τουλάχιστον με βάση τις μελέτες που παρουσιάστηκαν). Επιπλέον, έλυσε ζητήματα συνταγματικότητας και συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.