Αποκωδικοποιώντας το Twitter

Οι ερευνητές του Data & Web Science Laboratory του ΑΠΘ σκανάρουν τα social media με καινούργιες επιστημονικές μεθόδους και μαθαίνουν χρήσιμα πράγματα για τα bots, τα cyborgs, τα τυφλά retweets και άλλα φαινόμενα του διαδικτύου.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
[Photo by Edgar Moran on Unsplash]

«Η πληροφορία είναι το σπουδαιότερο νόμισμα αυτή τη στιγμή». Η φράση προέρχεται από την εμβληματική δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ και ειπώθηκε στο φετινό διεθνές συνέδριο του iMEdD για τη δημοσιογραφία. Λίγες ώρες νωρίτερα, στον ίδιο χώρο, μία ερευνητική ομάδα από το ΑΠΘ προχωρούσε στην «ακτινογραφία» του Twitter, της πιο γρήγορης πλατφόρμας στα κοινωνικά δίκτυα – ενός μέσου που έδωσε τη δυναμική στον Ντόναλντ Τραμπ να φτάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο. Η πληροφορία –η κατοχή και διαχείριση της– πάντα συνιστούσε ζήτημα δημοκρατίας και η ομάδα του Data & Web Science Laboratory με την έρευνα του επιχειρεί να δώσει τα εργαλεία ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία της, στην εποχή των social media.

Επικεφαλής είναι η καθηγήτρια Αθηνά Βακάλη, η οποία σημειώνει ότι τα δεδομένα «είναι η νέα πηγή οικονομίας». Εξηγώντας τη δράση της ερευνητικής ομάδας της, υπογραμμίζει: «Παίρνοντας πρωτογενή δεδομένα προσπαθούμε να παράγουμε γνώση, να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Με βάση την εμπειρία της έρευνας με αλγορίθμους στα κοινωνικά δίκτυα, καταλήξαμε σε διάφορα εργαλεία που είναι η κατάλληλη στιγμή να τα μοιραστούμε».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.