Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
twitter.jpeg
[Photo by Edgar Moran on Unsplash]

Αποκωδικοποιώντας το Twitter

Οι ερευνητές του Data & Web Science Laboratory του ΑΠΘ σκανάρουν τα social media με καινούργιες επιστημονικές μεθόδους και μαθαίνουν χρήσιμα πράγματα για τα bots, τα cyborgs, τα τυφλά retweets και άλλα φαινόμενα του διαδικτύου.
[Photo by Edgar Moran on Unsplash]

«Η πληροφορία είναι το σπουδαιότερο νόμισμα αυτή τη στιγμή». Η φράση προέρχεται από την εμβληματική δημοσιογράφο του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ και ειπώθηκε στο φετινό διεθνές συνέδριο του iMEdD για τη δημοσιογραφία. Λίγες ώρες νωρίτερα, στον ίδιο χώρο, μία ερευνητική ομάδα από το ΑΠΘ προχωρούσε στην «ακτινογραφία» του Twitter, της πιο γρήγορης πλατφόρμας στα κοινωνικά δίκτυα – ενός μέσου που έδωσε τη δυναμική στον Ντόναλντ Τραμπ να φτάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο. Η πληροφορία –η κατοχή και διαχείριση της– πάντα συνιστούσε ζήτημα δημοκρατίας και η ομάδα του Data & Web Science Laboratory με την έρευνα του επιχειρεί να δώσει τα εργαλεία ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία της, στην εποχή των social media.

Επικεφαλής είναι η καθηγήτρια Αθηνά Βακάλη, η οποία σημειώνει ότι τα δεδομένα «είναι η νέα πηγή οικονομίας». Εξηγώντας τη δράση της ερευνητικής ομάδας της, υπογραμμίζει: «Παίρνοντας πρωτογενή δεδομένα προσπαθούμε να παράγουμε γνώση, να βγάλουμε ένα συμπέρασμα. Με βάση την εμπειρία της έρευνας με αλγορίθμους στα κοινωνικά δίκτυα, καταλήξαμε σε διάφορα εργαλεία που είναι η κατάλληλη στιγμή να τα μοιραστούμε».

Image
vakaliimedd_jw_day4_pinelopigerasimou21.jpg
Η Αθηνά Βακάλη και ο Παύλος Σερμπέτζης στο Journalism Week 2022 του iMEdD. [Πηνελόπη Γερασίμου/iMEdD]

«Το κάνουμε για ερευνητικούς σκοπούς, δημιουργήσαμε καινούργιες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη