Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
3'
Κείμενο:
ate_.jpg
[ARIS MESSINIS / AFP]

Αποκλειστικό: Τα κόκκινα δάνεια της ΑΤΕ

Το inside story εξασφάλισε τη λίστα με τους μεγαλύτερους οφειλέτες κόκκινων δανείων της Αγροτικής Τράπεζας συνολικού ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέσα από μία μοναδική διαδραστική εφαρμογή περιηγηθείτε στα δεδομένα μη εξυπηρετούμενων δανείων από σχεδόν τετρακόσιους πελάτες της ΑΤΕ. Η λίστα περιέχει την κατάσταση των δανείων που προκάλεσαν τη διάσπαση της ΑΤΕ και την υπαγωγή σε διαδικασία εκκαθάρισης, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε μια χρονική στιγμή το 2015.
[ARIS MESSINIS / AFP]

Γιατί είναι σημαντικά τα στοιχεία αυτής της λίστας; Διότι η ύπαρξη κόκκινων δανείων στις τράπεζες συνέβαλε κατά πολύ στην αύξηση της οικονομικής βοήθειας, που η Ελλάδα έλαβε από τους δανειστές όταν ξέμεινε από χρήματα και δεν μπόρεσε να δανειστεί από τις αγορές λόγω στάσης πληρωμών. Ο λογαριασμός αυτός της οικονομικής βοήθειας χρεώθηκε σε όλους τους Έλληνες με τη μορφή φόρων, μείωσης μισθών, πώλησης περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. και αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια αφού το ύψος των κόκκινων δανείων σε όλες τις τράπεζες πολλαπλασιάστηκε.

Τα δάνεια που παρουσιάζονται είναι μη εξυπηρετούμενα, δηλαδή δάνεια που παρουσίασαν καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες στην εξυπηρέτησή τους και τα οποία έχουν επιβαρυνθεί με τόκους υπερημερίας πολλών ετών. Ορισμένα από τα δάνεια αυτά έχουν ρυθμιστεί ή ρυθμίζονται και άλλα καλύπτονται με εγγυήσεις.

Η εμφάνιση κόκκινων δανείων γενικά, δηλαδή η αδυναμία ενός οφειλέτη να εξυπηρετήσει το δάνειό του προς την τράπεζα, είναι στοιχείο της οικονομικής ζωής, ιδιαίτερα όταν η οικονομία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη