Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
Βίντεο:
ce8turks000_kj2oi.jpg
Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί βγαίνουν από τον Άρειο Πάγο τον Ιανουάριο του 2017. [Angelos Tzortzinis/AFP]

Τι θα απογίνουν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί;

Σε μερικές μέρες, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του θα κρίνει εάν τελικά θα χορηγηθεί άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στη χώρα μας. Ουσιαστικά η απόφαση θα αφορά και τους οκτώ και θα είναι καθοριστική για το μέλλον τους.
Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί βγαίνουν από τον Άρειο Πάγο τον Ιανουάριο του 2017. [Angelos Tzortzinis/AFP]

Σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο από τα θέματα που ψήφισαν οι συνδρομητές μας στην εκδήλωση #YourStory2, που έλαβε χώρα στο βιβλιοπωλείο Ιανός την 29η Μαρτίου. Η Μιράντα Ξαφά, με την πρότασή της για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, πήρε την έκτη θέση ανάμεσα στις προτιμήσεις του κοινού. Η Ελιζαμπέτα Καζαλότι ανέλαβε να ρίξει φως στο θέμα.


Προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, στις 11:15 της 16ης Ιουλίου 2016. Η αστυνομία τούς έκανε έλεγχο και στη συνέχεια τους μετέφερε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια των 8 Τούρκων αξιωματικών, που κατηγορούνται από την τουρκική κυβέρνηση για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Έχουν περάσει κοντά δύο χρόνια από τότε. Η Τουρκία τους θέλει πίσω, όμως ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει τρεις φορές ενάντια στην έκδοσή τους και έτσι οι αιτήσεις της χώρας έχουν απορριφθεί. Όσον αφορά το άσυλο που ζητούν από την Ελλάδα, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα: όταν η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε να το χορηγήσει στον πρώτο από τους οκτώ, η κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης. Το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη