Τι θα απογίνουν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί;

Σε μερικές μέρες, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του θα κρίνει εάν τελικά θα χορηγηθεί άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται στη χώρα μας. Ουσιαστικά η απόφαση θα αφορά και τους οκτώ και θα είναι καθοριστική για το μέλλον τους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

Ο Νίκος Αλιβιζάτος μιλά για τους οκτώ

Σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο από τα θέματα που ψήφισαν οι συνδρομητές μας στην εκδήλωση #YourStory2, που έλαβε χώρα στο βιβλιοπωλείο Ιανός την 29η Μαρτίου. Η Μιράντα Ξαφά, με την πρότασή της για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, πήρε την έκτη θέση ανάμεσα στις προτιμήσεις του κοινού. Η Ελιζαμπέτα Καζαλότι ανέλαβε να ρίξει φως στο θέμα.


Προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, στις 11:15 της 16ης Ιουλίου 2016. Η αστυνομία τούς έκανε έλεγχο και στη συνέχεια τους μετέφερε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια των 8 Τούρκων αξιωματικών, που κατηγορούνται από την τουρκική κυβέρνηση για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Έχουν περάσει κοντά δύο χρόνια από τότε. Η Τουρκία τους θέλει πίσω, όμως ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει τρεις φορές ενάντια στην έκδοσή τους και έτσι οι αιτήσεις της χώρας έχουν απορριφθεί. Όσον αφορά το άσυλο που ζητούν από την Ελλάδα, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα: όταν η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε να το χορηγήσει στον πρώτο από τους οκτώ, η κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της απόφασης. Το αίτημα της κυβέρνησης έγινε δεκτό από το Διοικητικό Εφετείο, όμως οι συνήγοροι του Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί προσέφυγαν στο ΣτΕ, το οποίο αποφασίζει αυτές τις ημέρες αν θα ανασταλεί ή όχι η παροχή ασύλου στον αξιωματικό. Η απόφαση ουσιαστικά θα αφορά και τους οκτώ και θα κρίνει το μέλλον τους, αφού αν δεν λάβουν άσυλο θα μείνουν στη χώρα μας μετέωροι, δίχως χαρτιά, αδυνατώντας να ταξιδεύσουν οπουδήποτε και αντιμετωπίζοντας πιθανά προβλήματα ασφαλείας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.