Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ce2boris000_1x358t.jpg
Ο Μπόρις Τζόνσον έξω από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ την 9η Σεπτεμβρίου 2020. [Ben Stansall/AFP]

Άπιστη Αλβιών

Η απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να τορπιλίσει τις συνομιλίες για τη συμφωνία εξόδου από την ΕΕ δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάσει πολλούς. Ούτε για το γεγονός ότι ελήφθη, ούτε για την τορπίλη που διάλεξε ο Μπόρις Τζόνσον, δηλαδή τη συμφωνία για το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας.
Ο Μπόρις Τζόνσον έξω από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ την 9η Σεπτεμβρίου 2020. [Ben Stansall/AFP]

Η πρώτη αποχώρηση κράτους-μέλους από την ΕΕ είναι έτσι κι αλλιώς περίπλοκη από οικονομική άποψη, καθώς για πάνω από 40 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο (της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως είναι το επίσημο όνομα) και η Ευρωπαϊκή Ένωση/Κοινότητα συμπορεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ακόμα πιο περίπλοκο όμως είναι το ζήτημα των επιπτώσεων του Brexit στο καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς αυτές δεν θα είναι μόνο οικονομικές. Το Brexit έχει για ολόκληρο το νησί συνέπειες ευρύτερα πολιτικές, με δεδομένο το ιστορικό ενδοκοινοτικής και εθνικιστικής βίας (αυτό που ονομάστηκε «απελευθερωτικός πόλεμος» για τους καθολικούς Ιρλανδούς ή «τρομοκρατία» για τους ενωτικούς προτεστάντες). Αν και οι ρίζες της βίας ήταν θρησκευτικές, δεν επρόκειτο για θρησκευτική διαμάχη. Απλώς η θρησκεία ήταν το κύριο διακριτικό στοιχείο των δύο κοινοτήτων.

Ενωτικοί ενάντια σε Εθνικιστές στην Ιρλανδία

Ενωτικοί προτεστάντες: Ο ενωτισμός στην Ιρλανδία είναι μια πολιτική παράδοση στο νησί που δηλώνει πίστη στο στέμμα και το Σύνταγμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι υποστηρικτές του είναι ο –κάποτε ανερχόμενος και τώρα μειοψηφικός– προτεσταντικός πληθυσμός του Βορρά. Γνωστοί και ως «ενωτικοί του Όλστερ», μετά τη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη