Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user livitsanos
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
cemitsotakiszaev5146495.jpg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, 16/09/20. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Οι «αόρατες» συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τρεις συμφωνίες εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ο Αντώνης Σαμαράς και ίσως αρκετοί βουλευτές της αρνούνται να ψηφίσουν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα, 16/09/20. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Το παρελθόν δυσκολεύει το παρόν. Με αυτή τη φράση μπορεί να αποδοθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο η Νέα Δημοκρατία: Μετά την επίσκεψη του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στην Ελλάδα και την εγκάρδια συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έμειναν «μετέωρες» τρεις συμφωνίες για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. Έχουν κατατεθεί στη Βουλή, όμως οι βουλευτές που το 2018 και το 2019 ξιφουλκούσαν εναντίον της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» δεν θέλουν να τις ψηφίσουν. Ανάμεσά τους φυσικά βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που δεν δείχνει να καταλαβαίνει από εκκλήσεις «κομματικής πειθαρχίας.

Τι προβλέπουν οι τρεις συμβάσεις

Η 1η από αυτές τις συμφωνίες αφορά την οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Περιέχει οκτώ άρθρα και το βασικό στοιχείο που ρυθμίζει είναι η δημιουργία μιας Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από 18 μέλη, εκ των οποίων τρία από την κάθε πλευρά θα είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ενώ προβλέπεται και συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα. Η επιτροπή θα έχει κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα, αφού θα «επεξεργάζεται κοινά αποδεκτές

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη