Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cemark82bomb.jpg
Μία αμερικανική βόμβα Mark 82 κρέμεται από το φτερό ενός VFA-87 Hornet, στη διάρκεια της επιχείρησης Desert Storm στον Πόλεμο του Κόλπου. [US DefenseImagery/Wikimedia Commons]

Τα αόρατα όπλα για την Υεμένη

Ακόμα και το υπουργείο Εξωτερικών έχει εξαγριωθεί με τις μεθοδεύσεις που ακολουθεί για τις εξαγωγές όπλων σε τρίτες χώρες το υπουργείο Άμυνας, το οποίο δεν κοινοποιεί –ως οφείλει– στο ΥΠΕΞ τα σχετικά στοιχεία, ώστε να δηλωθούν στο ευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης εξαγωγών όπλων.
Μία αμερικανική βόμβα Mark 82 κρέμεται από το φτερό ενός VFA-87 Hornet, στη διάρκεια της επιχείρησης Desert Storm στον Πόλεμο του Κόλπου. [US DefenseImagery/Wikimedia Commons]

Την περασμένη Δευτέρα το inside story δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση είχε προχωρήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015 στην παράδοση χιλίων βομβών ΜΚ-82 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), χωρίς να έχει ενημερωθεί προηγουμένως η Βουλή και χωρίς να υπάρξει εγκαίρως η απαραίτητη σύμβαση.

Στην εβδομάδα που πέρασε, με αφορμή την υπόθεση Π. Καμμένου-Β. Παπαδόπουλου, περιήλθαν στην κατοχή μας πληροφορίες και έγγραφα για σοβαρές αντιρρήσεις που είχε το τελευταίο εξάμηνο το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών –η κεντρική του υπηρεσία και όχι απλώς η πρεσβεία μας στο Ριάντ– για τους χειρισμούς του υπουργού Άμυνας.

Το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών είχε εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο αμφιβολίες ότι το ελληνικό υπουργείο Άμυνας τηρεί τη δέσμευση του ελληνικού κράτους να είναι συνεπές με αυτά που έχει υπογράψει μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξαγωγές όπλων σε τρίτες χώρες.

Αυτό προκύπτει από έγγραφα του ίδιου του ΥΠΕΞ –τα οποία διένειμε στη Βουλή το υπουργείο του Πάνου Καμμένου, παρά το γεγονός ότι φέρουν σφραγίδα «περιορισμένης χρήσης»– αλλά και από συνομιλίες του inside story με αξιωματικούς και διπλωμάτες στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Η δέσμευση

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη