Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
refugeescentrf.jpg
Εθελοντής ετοιμάζει φαγητό για 157 πρόσφυγες τον Απρίλιο του 2016. [Louisa Gouliamaki/AFP]

Οι εκατοντάδες ανύπαρκτοι πρόσφυγες που σιτίζουν οι εταιρείες catering

Έκτακτες συνθήκες, χιλιάδες άνθρωποι με ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν άμεσα, άφθονα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδανική συνταγή για κατασπατάληση. Έναν από τους τρόπους με τους οποίους τα χρήματα για τους πρόσφυγες “κάνουν φτερά” αποκαλύπτει σήμερα το inside story, σε ένα ρεπορτάζ για τα νούμερα, που απλά δεν βγαίνουν.
Εθελοντής ετοιμάζει φαγητό για 157 πρόσφυγες τον Απρίλιο του 2016. [Louisa Gouliamaki/AFP]

«Ευχαριστώ τους Έλληνες, γιατί κάθε ημέρα μας φέρνουν κάτι για να φάμε. Από εκείνους τρώμε, όχι από αυτήν την εταιρεία».

Ο Φαρέζ είναι πρόσφυγας από τη Συρία. Στο κέντρο φιλοξενίας LM Village στη Μυρσίνη Ηλείας, όπου βρισκόταν όταν είπε τα παραπάνω λόγια, ήταν γνωστός ως «ο Σοφός». Η σίτιση του camp γινόταν, τότε όπως και τώρα, από την εταιρεία Korinthian Palace. Η πολυμελής οικογένεια του Φαρέζ κόστιζε στο ελληνικό κράτος καθημερινά, όπως είπε ο ίδιος, περισσότερα από 60 ευρώ. «Όταν παίρνουμε το φαγητό, είμαι σίγουρος πως δεν αξίζει ούτε 15. Μαγειρεύουν μια φορά για όλη την εβδομάδα, είναι κάτι απαράδεκτο. Τους πρώτους τέσσερις μήνες δεν μας είχαν δώσει μία φορά λαχανικά. Φαντάζομαι πως οι ελληνικές οικογένειες τρώνε λαχανικά, τα οποία είναι και φθηνότερα από τα άλλα είδη», συμπλήρωνε λέγοντας πως το φαγητό κατέληγε στα σκουπίδια.

Πολλοί, όπως ο Φαρέζ, έχουν κατά καιρούς παραπονεθεί στον Δήμο, σε εθελοντές, αλληλέγγυους και ΜΚΟ για την ποιότητα του φαγητού. Αποκλειστικά υπεύθυνες για το ζήτημα της σίτισης, όμως, είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Και κάπου εδώ ξεκινούν τα προβλήματα, που δεν έχουν να κάνουν –μόνο– με τη νοστιμιά του φαγητού. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Οι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη