Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cemeera_devi.jpg
Η Μίρα Ντέβι εν ώρα εργασίας.

«Αντί να με πατρονάρεις, δεν μου δίνεις καλύτερα συνέντευξη;»

Ανήκουν στην πιο καταπιεσμένη και περιθωριακή ομάδα του ινδικού πληθυσμού, στον πάτο ενός άκαμπτου συστήματος κοινωνικής ιεραρχίας. Έγιναν δημοσιογράφοι για να λένε τις ιστορίες των ανθρώπων σαν κι αυτές. Το ντοκιμαντέρ που τις παρακολουθεί την ώρα του ρεπορτάζ, είναι υποψήφιο για Όσκαρ.
Η Μίρα Ντέβι εν ώρα εργασίας.

Βρισκόμαστε μέσα σε ένα αστυνομικό τμήμα σε ένα χωριό της βορειανατολικής Ινδίας, στην Πολιτεία της Ούταρ Πραντές. Η Μίρα Ντέβι, δημοσιογράφος στο τοπικό μέσο Khabar Lahariya, κάνει ρεπορτάζ για ένα περιστατικό βιασμού, ένα από τα πολλά στην περιοχή. Λίγη ώρα νωρίτερα, η Μίρα μιλούσε με το θύμα. Η γυναίκα τής είχε περιγράψει πώς τέσσερις άντρες είχαν εισβάλει στο σπίτι της και την είχαν βιάσει – έξι φορές. Και κάθε φορά πήγαιναν μαζί με τον άντρα της στην Αστυνομία, για να πέσουν πάνω σε ένα τείχος αδιαφορίας. Οι αστυνομικοί δεν έκαναν καν τον κόπο να καταγράψουν την καταγγελία της.

Τώρα η Μίρα κάθεται απέναντι από τον αστυνομικό βάρδιας και του κάνει ερωτήσεις, έχοντας στραμμένη πάνω του την κάμερα του κινητού της. Ήρεμα και ευγενικά, απαιτεί απαντήσεις για την απραξία των συναδέλφων του. Ο άντρας υπεκφεύγει, προσπαθεί να βρει δικαιολογίες. Αλλά βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γιατί η Μίρα είναι εκεί ως ρεπόρτερ ενός από τα πιο πετυχημένα μέσα ενημέρωσης στην Ούταρ Πραντές. Δεν είναι εύκολο να την πετάξει έξω, όπως θα είχε κάνει πριν από λίγα χρόνια.

Διότι το θύμα, όπως και η δημοσιογράφος, ανήκουν στην πιο περιθωριοποιημένη ομάδα της ινδικής κοινωνίας – σε αυτούς που επί αιώνες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη