Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cemoscow000_33774ja.jpg
Πεζοί περπατούν μπροστά από ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος στη Μόσχα στις 16 Ιανουαρίου 2023. [Yuri KADOBNOV/AFP]

Αντέχει η ρωσική οικονομία την απομόνωση;

Οι δυτικές προσδοκίες για βαθύτερη κρίση διαψεύσθηκαν το 2022, αλλά οι κυρώσεις έχουν πλήξει ζωτικούς τομείς και η φτωχοποίηση των Ρώσων επιταχύνεται.
Πεζοί περπατούν μπροστά από ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος στη Μόσχα στις 16 Ιανουαρίου 2023. [Yuri KADOBNOV/AFP]

Μιλώντας προ ημερών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο καθηγητής του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κεν Ρόγκοφ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ρώσοι θα γνωρίσουν «τρομακτική φτώχεια» σε σχέση με το βιοτικό επίπεδο που έχουν συνηθίσει, εξαιτίας του αντικτύπου των δυτικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος Πούτιν. Ο Ρόγκοφ είπε: «Κοιτάξτε το Ιράν, κοιτάξτε τη Βόρεια Κορέα, κοιτάξτε τη Βενεζουέλα, κοιτάξτε την Κούβα. Προς τα εκεί πηγαίνει η Ρωσία».

Πόσο ανθεκτική έχει αποδειχθεί η Μόσχα απέναντι στις δυτικές κυρώσεις, που ξεκίνησαν να επιβάλλονται με την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022; Οι αρχικές προσδοκίες για κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας, που θα οδηγούσε σε αδυναμία χρηματοδότησης της ρωσικής πολεμικής μηχανής, δεν επαληθεύτηκαν. Ορισμένοι οικονομολόγοι τον περασμένο Μάρτιο έκαναν λόγο για ύφεση ως και 30% το 2022. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ τοποθετούσαν τη συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ στo 3,4% το 2022 και στο 2,3% το 2023 – αρνητικές, αλλά όχι ολέθριες επιδόσεις.

Προεργασία και ταχεία αντίδραση

Το οικονομικό επιτελείο του Πούτιν –ειδικά η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη