Ανταπόκριση από τα Νοσοκομεία Αναφοράς ΙΙ

Αυτοσχεδιασμοί στη μάχη κατά του κορονοϊού. Η περίπτωση του Χρήστου Κέλλα. Τα νοσοκομεία της χώρας για την ώρα αντέχουν.
Χρόνος ανάγνωσης: 
4
'
Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. [Γιώργος Κωνσταντινίδης/Eurokinissi]

Το βράδυ της Τρίτης, ο ιατρός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας έδωσε τηλεοπτικές συνεντεύξεις για την εμπειρία του ως νοσηλευόμενος για ιογενή πνευμονία εξαιτίας του κορονοϊού. Ο κ. Κέλλας ήταν ειλικρινά συγκινημένος σε αυτές τις συνεντεύξεις, ευχαριστώντας γιατρούς και νοσηλευτές.(Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι πώς ένας από τους θεράποντες ιατρούς του κ. Κέλλα ασθένησε ο ίδιος από τον ιό).

 

Αυτές τις μέρες που υπάρχει ανάγκη για ξεκάθαρη ενημέρωση κι ανάλυση, το inside story προσφέρει όλα τα άρθρα γύρω από τον Covid-19 ελεύθερα σε όλους τους αναγνώστες.

#ΜένουμεΣπίτι: Ανακαλύψτε πάνω από 2.500 ρεπορτάζ και ιστορίες του inside story. Γραφτείτε για έναν μήνα δωρεάν EΔΩ

Ο κ. Κέλλας απέδωσε τη θεραπεία του, που έλαβε χώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, σε ένα φάρμακο που «μπλοκάρει» την ιντερλευκίνη-6, το Kevzara της Sanofi. Η ιντερλευκίνη-6 (IL 6) φαίνεται πως συμμετέχει στην παθογένεια νόσων όπως το άσθμα, η πνευμονική ίνωση και το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Η χρήση του αναστολέα της ιντερλευκίνης που χρησιμοποιείται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα «δεν έχει πλήρη τεκμηρίωση», σύμφωνα με έναν θεράποντα γιατρό του Κέλλα, τον καθηγητή Παιδιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας Γεωργιο Συρογιαννόπουλο. Συμφωνα με πληροφορίες του inside story, ο Συρογιαννόπουλος και η ομάδα του συνεννοήθηκαν με τον Σωτήρη Τσιόδρα κι άλλους συναδέλφους τους για τη δοσολογία και στον βουλευτή παρασχέθηκε μία δόση σε χαμηλό σχήμα.

Προηγουμένως είχαν επιχειρήσει να ζητήσουν από την ισραηλινή φαρμακοβιομηχανία Gilead την άδεια προκειμένου να χρησιμοποιήσουν ένα άλλο φάρμακο, το Remdesivir, που σχεδιάσθηκε για να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά του ιού Έμπολα. Όμως ο κατασκευαστής του φαρμάκου δεν την έδωσε, καθώς επιμένει ότι η χρήση του πρέπει να γίνεται μόνο σε άτομα που είναι διασωληνωμένα.

Το φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί στο νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα – ο καθηγητής παθολογίας στο πανεπιστήμιο της Πάτρας Χαραλαμπος Γώγος επιβεβαίωσε στον γράφοντα ότι χρησιμοποιούσε το σκεύασμα Remdesivir της Gilead, το οποίο η εταιρεία έβγαλε κατά του Εμπολα χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πάρει άδεια από το αμερικανικό FDA, διότι δεν ολοκλήρωσε τότε τη διαδικασία, καθώς η επιδημία περιορίστηκε και θα ήταν μικρός ο αριθμός των πιθανών ασθενών που θα το χρειάζονταν. Ο κ. Γώγος πήρε στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού, πριν από τρεις εβδομάδες, τρεις δόσεις του σκευάσματος και το χρησιμοποίησε σε μία τουλάχιστον περίπτωση για να σταθεροποιήσει έναν ασθενή που είχε διασωληνωθεί και βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος της Gilead στην Ελλάδα Σάββας Χαραλαμπίδης σημείωσε ότι:

  • «Η Gilead έχει ξεκινήσει δύο κλινικές δοκιμές φάσης 3 για το remdesivir σε χώρες με υψηλό επιπολασμό της Covid-19. Επιπλέον, υποστηρίζει δύο κλινικές δοκιμές του remdesivir στην Κίνα με επικεφαλής τις κινεζικές αρχές, καθώς και μια παγκόσμια κλινική δοκιμή με επικεφαλής το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID). Η Gilead έχει δωρίσει φάρμακα και παρέχει επιστημονική υποστήριξη για αυτές τις μελέτες».
  • «Συνεργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές (ΚΑΙ στην Ελλάδα) για να παράσχουμε το remdesivir σε ιατρούς, με σκοπό την παρηγορητική χρήση του στη θεραπεία πολλών εκατοντάδων σοβαρά νοσούντων ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από την Covid-19 και σοβαρά κλινικά συμπτώματα».

Σύμφωνα όμως με τελευταία ανακοίνωση της εταιρείας, επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση στο εξής θα ικανοποιεί αιτήματα «παρηγορητικής χρήσης» μόνο για ανηλίκους και εγκύους με σοβαρά συμπτώματα.

Συνήθεις οι αυτοσχεδιασμοί

Και οι δύο περιπτώσεις δείχνουν ότι οι παθολόγοι/λοιμωξιολόγοι αυτοσχεδιάζουν, όπως άλλωστε κάνουν στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, χρησιμοποιώντας σκευάσματα που προορίζονται για άλλες ασθένειες. Αυτό είναι κάτι συνηθισμένο στην ιατρική, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι καινούργιο όπως η νόσος Covid-19. Συμφωνα με τους αλγορίθμους που κατασκευάζει ο ΕΟΔΥ, και πριν ακόμα νοσήσει σοβαρά κάποιος πολίτης που έχει προσβληθεί από κορονοϊό χορηγούνται φάρμακα που είναι γνωστά από άλλες παθήσεις.

Ετσι, σε ασθενείς που έχουν υποκείμενο νόσημα και έχουν αποδεδειγμένα τον ιό και εφόσον είναι άνω των 65 ετών δίνεται διυδρική αζυθρομυκίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται έτσι κι αλλιώς για οξεία βρογχίτιδα και πνευμονία από την κοινότητα, και η περίφημη χλωροκίνη, ένα παλιό φάρμακο που χρησιμοποιείται για «τις επιθέσεις από την ελονοσία», όπως αναφέρεται στον ΓΑΛΗΝΟ. Η συζήτηση για τα πρωτόκολλα μιας αρρώστιας της οποίας οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμα όλα τα χαρακτηριστικά, δεν είναι χωρίς νόημα για εκείνα που ανήγγειλε ο Σωτήρης Τσιόδρας αυτήν την εβδομάδα για την προληπτική φαρμακευτική αγωγή σε ιατρούς και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής (χημειοπροφύλαξη). «Ποιο σχήμα είναι καλό και ποιο όχι θα χρειασθεί να μελετηθεί εξαντλητικά», λέει ένας από τους καθηγητές λοιμωξιολογίας σε πανεπιστήμιο της χώρας.

Τα νοσοκομεία αντέχουν ακόμα

Συνολικά πάντως, μετά από δύο εβδομάδες πολιορκίας από τον ιό τα νοσοκομεία δείχνουν να αντέχουν. Ένας συνάδελφος του καθηγητή Γώγου, επίσης πανεπιστημιακός στη Λάρισα, χαρακτήρισε την κίνηση του νοσοκομείου «ψιλόβροχο». Κάπως έτσι χαρακτηρίζουν την κίνηση και στην Πάτρα γιατροί που μίλησαν με το inside story. Ιδια εικόνα υπάρχει στην Αλεξανδρούπολη και τα Ιωάννινα. Τα μόνα νοσοκομεία που διαφέρουν είναι το Σωτηρία στην Αθήνα και το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, που δέχονται σοβαρά περιστατικά και από νοσοκομεία της περιφέρειας. Ειδικά στο ΑΧΕΠΑ έχουν μεταφερθεί τουλάχιστον 20 ασθενείς από την δυτική Μακεδονία, την περιοχή με τα περισσότερα περιστατικά σε σχέση με την πυκνότητα του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τρίτη το ΑΧΕΠΑ ειδοποίησε το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης ζητώντας του να πάρει πίσω τον αδελφό του παρασκευαστή στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου της Καστοριάς (ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του στη μάχη με τον ιό), που είχε μεταφερθεί από το Μαμάτσειο στο ΑΧΕΠΑ χωρίς ωστόσο να είναι διασωληνωμένος.

Αντίθετα, σε μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός, το 1/3 περίπου των κρεβατιών που έχουν διατεθεί στη μάχη κατά της πανδημίας είναι άδεια.

Εικόνα telloglou
Σπούδασε νομικά κι από το 1986 εργάζεται σε εφημερίδες και κανάλια ως δημοσιογράφος. Εκπομπές-σταθμοί ήταν «Το μαύρο κουτί» (Mega), οι «Φάκελοι» (Mega), οι «Νέοι Φάκελοι» (ΣΚΑΪ), και οι «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ). Τώρα παρουσιάζει την εκπομπή «Special Report» με τον Αντώνη Φουρλή (Ant1).

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.