Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
ceanonymousarchitecture2_cr.jpg
Πρόχειρη ξυλοκατασκευή ψαρά με στέγαστρο στον Έβρο.

Στρέφοντας το βλέμμα στην ανώνυμη αρχιτεκτονική των πολλών

Η αρχιτεκτονική που υπαγορεύθηκε από τις ανάγκες της καθημερινής ζωής, που καθορίστηκε από ιστορικές και ιδεολογικές συγκυρίες, που περιορίσθηκε από τη στέρηση, που επιβάλλεται όμως με τη σαρωτική παρουσία της, είναι αυτή που μέσα της εν τέλει υπάρχει ο σύγχρονος Έλληνας.
Πρόχειρη ξυλοκατασκευή ψαρά με στέγαστρο στον Έβρο.

Αντόνιο Γκαουντί, Le Corbusier, Άλβαρ Άαλτο, Φρανκ Λόιντ Ράιτ, Βάλτερ Γκρόπιους, Όσκαρ Νιμάγιερ, Ζάχα Χαντίντ, Ι. Μ. Πέι, Φράνκ Γκέρυ. Aπό Έλληνες: Σταμάτης Κλεάνθης,Λύσανδρος Καυταντζόγλου, Αλέξανδρος Νικολούδης, Αριστοτέλης Ζάχος, Δημήτρης Πικιώνης, Άρης Κωνσταντινίδης, Τάκης Ζενέτος. Κι απέναντι τους: Το πέτρινο σπίτι-φρούριο με τις πολεμίστρες στον Μαραθώνα. Η πολυκατοικία με τα αρχαιοελληνικά αγάλματα στο Αιγάλεω. Το σπίτι-πλοίο στην ελληνική ύπαιθρο. Η ολόλευκη, μεγαλοπρεπής έπαυλη στην Εκάλη. Η ολομπάλκονη πολυκατοικία στην Καλογρέζα. Η πολυκατοικία με τους χρυσούς τοίχους στην Περαία.

Image
r6_cr.jpg
Ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι με αετώματα και αγάλματα.

Πλήθος μέγα. Από τα μικρά, ταπεινά κτίσματα ως τις πανομοιότυπα αδιάφορες οικοδομές της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων και από εκεί ως την ακραία υπερβολή. Για την ανώνυμη αρχιτεκτονική ο λόγος. Αυτήν που υπαγορεύθηκε από τις ανάγκες της καθημερινής ζωής, που καθορίστηκε από ιστορικές και ιδεολογικές συγκυρίες, που περιορίσθηκε από τη στέρηση, που επιβάλλεται όμως με τη σαρωτική παρουσία της, και που σε αυτήν εν τέλει υπάρχει ο σύγχρονος Έλληνας. Είναι η αρχιτεκτονική των πολλών, η αρχιτεκτονική χωρίς όνομα κατασκευαστή ή ιδιοκτήτη, πάντα όμως με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη