Επιθεώρηση των συνθηκών αγροτικής εργασίας ...από το γραφείο

Oι έλεγχοι που οι Επιθεωρητές Εργασίας κάνουν στον κλάδο της γεωργίας είναι σχεδόν ανύπαρκτοι, με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να επικαλείται τη μη κύρωση από την Ελλάδα μιας Διεθνούς Σύμβασης ηλικίας 50 ετών.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
[Aris Messinis/AFP]

Την παραδοχή πως η Επιθεώρηση Εργασίας δεν πράττει τα δέοντα για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας στην αγροτική παραγωγή έκανε την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωπος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), κατά τη διάρκεια σχετικής συνεδρίασης στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων της Βουλής, με θέμα «Μανωλάδα: Πρόσφατες εξελίξεις», ο Γιώργος Εμμανουηλίδης, επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, το οποίο εκπροσώπησε στη συνεδρίαση, σημείωσε:

«Η Επιθεώρηση Εργασίας, με την τωρινή της μορφή, δεν μπορεί να ανταποκριθεί με πληρότητα στις ανάγκες που υπάρχουν στον τομέα της γεωργίας. Δεν διαθέτει δηλαδή ούτε εξειδικευμένο προσωπικό, ούτε τις δομές που απαιτούνται, αν λάβει κανείς υπόψιν και τη μεγάλη διασπορά του γεωργικού πληθυσμού και των σχετικών επιχειρήσεων ανά τη χώρα».

Πού αποδίδεται αυτό; Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, πέρα από το ζήτημα της μείωσης του προσωπικού λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων, «υπάρχει ένα ιδιαίτερα ελλιπές θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά την Επιθεώρηση Εργασίας στη γεωργία, ενώ δεν έχουν αναληφθεί και νομοθετικές πρωτοβουλίες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα».

Επόμενο είναι να αναρωτηθεί κανείς: άρα, τι κάνει το ΣΕΠΕ για να ελέγξει τις συνθήκες εργασίας στην γεωργία; Όχι πολλά, είναι η απάντηση. Και οι καλύτερες επιδόσεις του Σώματος, τα τελευταία χρόνια περιορίζονται στις πόλεις και στα γραφεία πολυεθνικών και τραπεζών.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.