Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
turbinece.jpg
[Philippe Huguen/AFP]

Μύθοι και αλήθειες για τις ανεμογεννήτριες

Στα μαχαίρια βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες ανά την Ελλάδα, που συγκρούονται για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στη χώρα. Είναι καλά ή κακά για το περιβάλλον και την τσέπη μας; Ο καθένας δίνει τη δική του απάντηση.
[Philippe Huguen/AFP]

Σε όλη τη χώρα, βρίσκονται σε διαμάχη τοπικοί φορείς, συλλογικότητες, κινήσεις πολιτών, επιστημονικοί φορείς και επενδυτές, με φόντο τις ανεμογεννήτριες. Προ ημερών, η επανεκκίνηση έργων στη νότια Πελοπόννησο –για τα οποία έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτημα την ακύρωση της υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας είχαν αδειοδοτηθεί– πυροδότησε νέο γύρο αντιπαραθέσεων.

Οι αντιδράσεις πολιτών και οργανώσεων

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάνουν λόγο για περιβαλλοντικά προβληματική χωροθέτηση (σε περιοχή Natura) και παραθέτουν δεκάδες αντίστοιχες περιπτώσεις σε Έβρο, Κρήτη, απρόσιτες έως σήμερα βουνοκορφές, νησιά και ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου.

Εκτός από την Πελοπόννησο, αντίστοιχες αντιδράσεις πολιτών καταγράφονται και σε άλλες περιοχές, με επίκεντρο τις Κυκλάδες. Μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνάντηση που είχε στις αρχές Απριλίου με εκπροσώπους φορέων και την Επιτροπή Kατοίκων της Πάρου, της Νάξου, της Τήνου και της Άνδρου, τόνισε ότι στη χώρα έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς προβληματικό για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Όπως επισήμανε ο κ. Σταθάκης, το νέο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη