Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο:
babis.jpg
[MICHAL CIZEK / AFP]

Ο δισεκατομμυριούχος που κυβερνά την Τσεχία σαν να ήταν εταιρεία του

O Αντρέι Μπάμπις εκλέχτηκε τo 2017 πρωθυπουργός, υποσχόμενος στον τσεχικό λαό να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου. Tώρα πνίγεται ο ίδιος σε μια θάλασσα από σκάνδαλα διαφθοράς.
[MICHAL CIZEK / AFP]

Ο Αντρέι Μπάμπις είναι ένας ψηλός αδύνατος άνδρας, στα 64 του, με έξυπνο βλέμμα, ο οποίος υποσχέθηκε πάρα πολλά στους Τσέχους ώστε να καταφέρει να εκλεγεί πρωθυπουργός. Συνοδεύεται διαρκώς από την κατά πολύ νεότερη σύζυγό του (και πρώην γραμματέα του), Μόνικα, αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που αποκαλείται και «Τραμπ της Ευρώπης». Ο Μπάμπις επιμένει να κυβερνά την Τσεχία σαν να είναι μια μεγάλη επιχείρηση, και μάλιστα προσωπική του, αγνοώντας τις αντιδράσεις του λαού. Γιατί τον τελευταίο καιρό χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν κάθε τόσο στους δρόμους απαιτώντας την παραίτησή του στη μεγαλύτερη κινητοποίηση των Τσέχων από την εποχή της Βελούδινης Επανάστασης.

Image
000_1ec4n7.jpg
Ντόναλντ-Μελάνια= 24 χρόνια διαφορά. Αντρέι-Μόνικα= 20 χρόνια διαφορά. Από την επίσκεψη του τσέχικου πρωθυπουργικού ζεύγους στον Λευκό Οίκο, 7 Μαρτίου 2019. [SAUL LOEB / AFP]

Ωστόσο το αυτί του Μπάμπις δεν φαίνεται να ιδρώνει. Στην πρόσφατη μαραθώνια (17 ώρες) συζήτηση στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης, κατάφερε, έστω και οριακά, να επιβιώσει. Ψήφισαν υπέρ του 85 βουλευτές, άλλοι τόσοι κατά του, ενώ υπήρξαν 30 αποχές. Απαιτούνταν 101 ψήφοι στη Βουλή των 200 εδρών, για να περάσει η πρόταση μομφής.

Ένας αυτοδημιούργητος ολιγάρχης

Για να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να μπορεί να κυβερνά, ο εθνικιστής Μπάμπις έχει έναν εύθραυστο συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και την υποστήριξη των

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη