Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceelection5895869.jpg
Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς, Κυριακή 21 Μαΐου 2023. [Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi]

Ανατομία ενός γαλάζιου κύματος

Οι αριθμοί-κλειδιά μίας συντριπτικής νίκης, το νέο πολιτικό σκηνικό και οι θεσμικές παράμετροι στον δρόμο για τις δεύτερες εκλογές.
Ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς, Κυριακή 21 Μαΐου 2023. [Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi]

Άνευ προηγουμένου νίκη πέτυχε η Νέα Δημοκρατία στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίτευξη αυτοδυναμίας στις νέες εκλογές που αναμένονται στις επόμενες εβδομάδες. Το κυβερνών κόμμα ήταν πρώτο με μεγάλη διαφορά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, λαμβάνοντας 40,8% έναντι 20,1% του ΣΥΡΙΖΑ και 11,5% για το ΠΑΣΟΚ (με καταμέτρηση του 95% των εκλογικών τμημάτων). Είναι η πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση που ένα κόμμα πετυχαίνει δεύτερη συνεχόμενη νίκη με μεγαλύτερο ποσοστό και μεγαλύτερη διαφορά από την πρώτη φορά.

Η επικράτηση της ΝΔ ήταν πολύ πιο αποφασιστική από τα προγνωστικά και έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολύ κοντά στην αυτοδυναμία (145 έδρες), παρά τη διεξαγωγή της αναμέτρησης με σύστημα απλής αναλογικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, βυθίστηκε πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες. Το αποτέλεσμα, με το κόμμα του να επικρατεί μόνο σε μία εκλογική περιφέρεια (Ροδόπη), θέτει πλέον ευθέως υπό αμφισβήτηση την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα.

Μόλις πέντε κόμματα πέρασαν το όριο του 3%, με τη Νίκη, την Πλεύση Ελευθερίας και το Μέρα25 του Γ. Βαρουφάκη να μένουν οριακά εκτός. Η προσέλευση άγγιξε το 61%, ελαφρώς υψηλότερη από το 57,8% του 2019.

Ο Μουτζτάμπα Ραχμάν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη