Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
17'
Κείμενο:
solar.jpg
[FADEL SENNA / AFP]

Συμφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

Είναι ικανές οι ΑΠΕ να αντικαταστήσουν τα συμβατικά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής και να αποτελέσουν τη βασική πηγή ενέργειας; Και αν ναι, τι θα γίνεται όταν δύει ο ήλιος ή πέφτουν οι άνεμοι; Η τεχνολογία της ενέργειας κάνει άλματα και πλέον υπάρχουν λύσεις για όλα σχεδόν τα προβλήματα. Οι ΑΠΕ φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν.
[FADEL SENNA / AFP]

Τα τελευταία χρόνια στις δημόσιες συναντήσεις και συζητήσεις περί ενέργειας και κλιματικής αλλαγής επαναλαμβάνεται η ίδια ερώτηση, κυρίως από όσους κινούνται γύρω από το λόμπι του άνθρακα: είναι ικανές οι ΑΠΕ να σηκώσουν ολόκληρο το βάρος της ηλεκτροπαραγωγής; Και όσο κι αν δίνονται απαντήσεις από εκείνους που επενδύουν στην καθαρή ενέργεια ή τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, το θέμα ποτέ δεν κλείνει.

Πριν από λίγες ημέρες ωστόσο, μια δήλωση που έγινε από τα πλέον επίσημα χείλη θέτει το ζήτημα σε μιαν άλλη βάση. «Παρά τις σημερινές γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η Ευρώπη προωθεί σταθερά τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι σήμερα ανταγωνιστική από άποψη κόστους και μερικές φορές φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα, απασχολεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Ευρώπη, προσελκύει περισσότερες επενδύσεις σε σύγκριση με πολλούς άλλους τομείς και έχει μειώσει τις δαπάνες εισαγωγής ορυκτών καυσίμων κατά 16 δισεκατομμύρια ευρώ». Αυτό δήλωσε την περασμένη Τετάρτη (1 Φεβρουαρίου) ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ενέργεια και τη Δράση για το Κλίμα κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, με αφορμή την

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη