Συμφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

Είναι ικανές οι ΑΠΕ να αντικαταστήσουν τα συμβατικά συστήματα ηλεκτροπαραγωγής και να αποτελέσουν τη βασική πηγή ενέργειας; Και αν ναι, τι θα γίνεται όταν δύει ο ήλιος ή πέφτουν οι άνεμοι; Η τεχνολογία της ενέργειας κάνει άλματα και πλέον υπάρχουν λύσεις για όλα σχεδόν τα προβλήματα. Οι ΑΠΕ φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν.
Χρόνος ανάγνωσης: 
17
'
[FADEL SENNA / AFP]

Τα τελευταία χρόνια στις δημόσιες συναντήσεις και συζητήσεις περί ενέργειας και κλιματικής αλλαγής επαναλαμβάνεται η ίδια ερώτηση, κυρίως από όσους κινούνται γύρω από το λόμπι του άνθρακα: είναι ικανές οι ΑΠΕ να σηκώσουν ολόκληρο το βάρος της ηλεκτροπαραγωγής; Και όσο κι αν δίνονται απαντήσεις από εκείνους που επενδύουν στην καθαρή ενέργεια ή τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, το θέμα ποτέ δεν κλείνει.

Πριν από λίγες ημέρες ωστόσο, μια δήλωση που έγινε από τα πλέον επίσημα χείλη θέτει το ζήτημα σε μιαν άλλη βάση. «Παρά τις σημερινές γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η Ευρώπη προωθεί σταθερά τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι σήμερα ανταγωνιστική από άποψη κόστους και μερικές φορές φθηνότερη από τα ορυκτά καύσιμα, απασχολεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Ευρώπη, προσελκύει περισσότερες επενδύσεις σε σύγκριση με πολλούς άλλους τομείς και έχει μειώσει τις δαπάνες εισαγωγής ορυκτών καυσίμων κατά 16 δισεκατομμύρια ευρώ». Αυτό δήλωσε την περασμένη Τετάρτη (1 Φεβρουαρίου) ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ενέργεια και τη Δράση για το Κλίμα κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, με αφορμή την παρουσίαση της δεύτερης έκθεσης για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καλό δρόμο στον τομέα της καθαρής ενέργειας, καθώς το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φθάνει στο 16,4% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στους 28, ποσοστό που χαρακτηρίζεται σαν καλός οιωνός για την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου που έχει τεθεί για 20% ΑΠΕ έως το 2020.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.