Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Guest Editor:
anoigma_touristes.jpg
Tod Papageorge, The Acropolis, Athens, 1984.

Οι Αμερικανοί τουρίστες που δεν ήρθαν και η διαχείριση μιας κρίσης

Το συνάλλαγμα που αφήνει στη χώρα ένας Αμερικανός τουρίστας ισοδυναμεί με αυτό από τέσσερις Ευρωπαίους. Φέτος, η προσφυγική κρίση έριξε τις αφίξεις από τις ΗΠΑ σχεδόν στο μισό. Το χρυσωρυχείο που λέγεται Αμερική παραμένει ανεκμετάλλευτο.
Tod Papageorge, The Acropolis, Athens, 1984.

Διαβάζοντας τον τίτλο και μόνον αυτού του κειμένου, πολλοί από τους ιθύνοντες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού θα αναρωτηθούν «για ποιαν κρίση μιλάει»; Η αλήθεια είναι ότι αν δει κανείς τις στατιστικές των χειμερινών μηνών που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα, ο τουρισμός δεν φαίνεται να περνάει κρίση.

Κι αυτό ακριβώς είναι μέρος του προβλήματος. Το υπουργείο κρίνει με βάση “μπαγιάτικα” στοιχεία από το προηγούμενο εξάμηνο. Θα πρέπει δηλαδή να φτάσει φθινόπωρο για να δουν οι κυβερνώντες ότι φέτος το καλοκαίρι ο τουρισμός εξ Αμερικής σημείωσε πτώση που φτάνει από 20% μέχρι 50%.

Η διάδοση της πληροφόρησης μέσα στον κρατικό μηχανισμό υστερεί της απαιτούμενης ταχύτητας –είτε ηθελημένα, είτε λόγω δομής. Αντίθετα, ένας τουριστικός πράκτορας γνωρίζει 6-12 μήνες νωρίτερα από το υπουργείο Τουρισμού –τον φορέα που μπορεί να κάνει πραγματικά κάτι για να διαχειριστεί μια κρίση– τη ζωτική πληροφορία για τις αυξομειώσεις στους αριθμούς των τουριστών.

Η καλή χρονιά από την αρχή φαίνεται

Στον ιδιωτικό τομέα, όσοι ασχολούμαστε με την αγορά της Αμερικής γνωρίζουμε ήδη από τον Ιανουάριο αν η χρονιά θα είναι καλή ή κακή, εάν θα κλείσει θετικά ή αρνητικά (με ελάχιστες εξαιρέσεις σε χρονιές με απρόβλεπτα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη