![[Illustration: Crispy Shift]](/sites/default/files/styles/image_main_xs/public/2025-02/inside-story-3.jpg?itok=fPLl7BQC)
Αλκοόλ και τραπεζώματα στη φυλακή
Από όλες τις απαγορεύσεις της φυλακής, αυτή του αλκοόλ δεν είναι από εκείνες που στην εφαρμογή τους εξαντλείται η αυστηρότητα της Υπηρεσίας. Ωστόσο, συμπαρασύρει στη σφαίρα του απαγορευμένου και μια σειρά από άλλα προϊόντα, όπως το σταφύλι και τη μαγιά. Στην πρώτη μου πτέρυγα στις φυλακές Δομοκού, είχε ενοχοποιηθεί ακόμα και το στοματικό διάλυμα, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε, αιτία που δύο εγκληματικές ιδιοφυΐες οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με διάτρηση στομάχου ήταν η κατανάλωση κάποιας ποσότητας στοματικού διαλύματος, προσδοκώντας στην επίδραση αυτού του ενός και μοναδικού βαθμού αλκοόλ που περιέχει.
Ο τρόπος παρασκευής του αυτοσχέδιου τσίπουρου φυλακής
Πάντως, αυτή η πρακτική μάλλον αποτελεί εξαίρεση. Κύριος τρόπος κατανάλωσης αλκοόλ είναι αυτός του αυτοσχέδιου τσίπουρου, η παρασκευή του οποίου στις περισσότερες φυλακές γίνεται ως εξής:
Καθώς τα σταφύλια κατά κανόνα απαγορεύονται, οι κρατούμενοι χρησιμοποιούν ό,τι φρούτα έχουν στη διάθεσή τους. Αν έχουν τη δυνατότητα, αγοράζουν μέσα από την εβδομαδιαία παραγγελία τους στο σούπερ μάρκετ ολόκληρη την απαιτούμενη ποσότητα, αν όχι, στερούνται το καθημερινό φρούτο –μήλο ή πορτοκάλι– που προβλέπει το μενού του συσσιτίου, μέχρι αυτή να