Είμαστε μόνοι μας στο αχανές σύμπαν;
«Δύο πιθανότητες υπάρχουν: είτε είμαστε μόνοι στο Σύμπαν, είτε όχι. Αμφότερες είναι εξίσου τρομακτικές», είχε πει κάποτε ο μετρ της λογοτεχνίας του φανταστικού, Άρθουρ Κλαρκ. Ο αφορισμός αυτός αποτελεί έναν φάρο, που σηματοδοτεί άτυπα την πλεύση της επιστημονικής έρευνας για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής στον συμπαντικό ωκεανό.
Σε αυτό το φαινομενικά ατελείωτο σύμπαν, υπολογίζεται ότι υπάρχουν επτάκις εκατομμύρια (1.000.000.000.000.000.000.000.000) πλανήτες και 100 δισ. γαλαξίες, στον καθέναν εκ των οποίων φιλοξενούνται δισεκατομμύρια αστέρια. Μόνο στον γαλαξία Milky Way, στον οποίο φιλοξενείται και η ταπεινότητά μας, συνυπάρχουν περίπου 1 τρισ. πλανήτες. Πρόσφατα ο Ντάνκαν Φόργκαν, ερευνητής του πανεπιστημίου St. Andrews, υπολόγισε τους νοήμονες πολιτισμούς που ενδέχεται να ζουν μόνο στον γαλαξία μας από 361 έως 38.000.
Ακόμη κι αν καταφέρουμε να συλλάβουμε το μέγεθος, τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά, αναρίθμητα –μπορεί και επτάκις εκατομμύρια. Για να μην τα διατυπώσουμε όλα, θα σταθούμε στο βασικότερο: πώς γίνεται όλη αυτή η ασύλληπτων διαστάσεων έκταση να είναι ακατοίκητη; Πώς είναι δυνατόν από μια τεράστια αμμουδιά να εντοπίζεται ζωή μόνο σε έναν μικρό κόκκο άμμου; Ή