Τι γυρεύει η Alibaba στην Αθήνα;

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα έχει βάλει στόχο την παρουσία στη χώρα μας. Το “φλερτ” που ξεκίνησε με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο συνεχίστηκε με την παρουσία στελεχών της Alibaba στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες. Οι τόνοι της κυβέρνησης και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι πανηγυρικοί. Η πραγματικότητα είναι λίγο πιο περίπλοκη.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

«Θέλεις να εξάγεις στην Κίνα; Θέλεις να φέρεις Κινέζους τουρίστες; Τώρα μπορείς».

Η προτροπή έμοιαζε αρκετά επιτακτική και επείγουσα. Ήταν ο τίτλος πάνω από το πρόγραμμα της συνάντησης στελεχών του κινεζικού κολοσσού διαδικτυακών αγορών Alibaba με Έλληνες επιχειρηματίες, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στο Χίλτον. Η συνάντηση περιλάμβανε τρεις παρουσιάσεις και πολλά τραπέζια κλειστών συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε την ευθύνη της διοργάνωσης, και στο δελτίο Tύπου που έστειλε μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας ο τόνος ήταν τουλάχιστον θριαμβευτικός, για τα «σπουδαία οικονομικά στοιχεία» της Alibaba, τη μεγάλη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων και τον αναβαθμισμένο δικό του ρόλο. Λίγες ημέρες μετά όμως και καθώς οι επαφές μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων συνεχίζονται, η απορία παραμένει: τι θέλει πραγματικά το Alibaba από την ελληνική αγορά;

Ο σύγχρονος “δρόμος του μεταξιού”

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η συνάντηση της Τετάρτης ήρθε ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα (μαζί με παραγωγικούς φορείς) τον περασμένο Ιούλιο στο Πεκίνο. Το ταξίδι, εκτός από μερικά αλλόκοτα ποπ στιγμιότυπα (η casual αποβίβαση της αποστολής από το αεροπλάνο, ο ενθουσιασμένος με τα γυαλιά virtual reality Τσίπρας και άλλα), πρόσφερε και κάποια ειδησεογραφία.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.