Ο Αλέξης Ακριθάκης μέσα από τα μάτια της κόρης του

Η μοναχοκόρη του σημαντικού αιρετικού Έλληνα ζωγράφου μιλά στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη για τον πατέρα της, σε μία προσωπική κατάθεση.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
Ο Αλέξης Ακριθάκης ζωγραφίζει με μία από τις πιο αναγνωρισμένες τεχνικές του, το «τσίκι-τσίκι».

Είναι εύκολο να είσαι η κόρη του Αλέξη Ακριθάκη (1939-1994); Κοιτάζω διερευνητικά, ωστόσο όσο το δυνατόν πιο διακριτικά γίνεται, τη Χλόη Ακριθάκη-Geitmann. Τη μοναχοκόρη του Έλληνα ζωγράφου που ζούσε πάντα στην κόψη. Όσην ώρα καθόμαστε μαζί, στο Φίλιον, τη ροή της συνομιλίας μας διαρκώς διακόπτει ένας περαστικός που την αναγνωρίζει, την πλησιάζει και της αφηγείται μια ιστορία, μια περιπέτεια που έζησε μαζί του. Της μιλάει για ένα τσίκι-τσίκι του, που εκείνος σκάρωσε πάνω σε μια χαρτοπετσέτα, μια βραδιά μέθης, το οποίο σήμερα βρίσκεται καδραρισμένο στο σαλόνι του. «Όλοι σάς γνωρίζουν στην Αθήνα;», τη ρωτάω. «Όλοι τον γνώριζαν», μου αντιγυρίζει. «Ο πατέρας μου είχε άπειρους φίλους στη ζωή του».

Ζωγράφιζε πραγματικά ασταμάτητα, ακόμη και την μαύρη, βραχύβια περίοδο πριν το τέλος, που νοσηλευόταν σε κακό χάλι στο Δρομοκαΐτειο. «Κάθε βράδυ πλήρωνε τους λογαριασμούς του με ένα τσίκι-τσίκι πάνω σε χαρτοπετσέτες, σε τραπεζομάντιλα, σε τοίχους», προσθέτει η μοναχοκόρη του.

Όσο περισσότερο την κοιτάζω, ανακαλύπτω τη μεγάλη ομοιότητά της μαζί του. Κάποια στιγμή θα το παραδεχτεί, στέλνοντάς μου μια νεανική φωτογραφία του μπαμπά της. Είναι ίδιοι!

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.