Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user livitsanos
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
cekokkinadaneia.jpg

Οι «ακαταδίωκτοι» των κόκκινων δανείων – Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη στη ΝΔ

Στην εβδομαδιαία στήλη που εγκαινιάζει από σήμερα το inside story, επιχειρώντας μια διεισδυτική ματιά στην πολιτική επικαιρότητα, διαβάστε για την ιδιότυπη ασυλία που θα απολαμβάνουν εφεξής τραπεζικά και εταιρικά στελέχη για να ρυθμίσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και για τον «ειδικό ρόλο» που φαίνεται να έχει αναλάβει η Ντόρα Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία.

Πώς σας ακούγεται η ιδέα τραπεζικά στελέχη ή στελέχη μεγάλων εταιρειών να έχουν ασυλία από το αδίκημα της «κακουργηματικής απιστίας»; H αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα –που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από την Βουλή– προβλέπει ακριβώς αυτό.

Τι είναι το αδίκημα της απιστίας
Σύμφωνα με τους νομικούς, η απιστία λαμβάνει χώρα όταν υπάρχει διαχείριση ή επιμέλεια ξένης περιουσίας και προκαλείται ζημιά στη περιουσία αυτή. Μάλιστα η απιστία είναι κακούργημα όταν η ζημιά είναι μεγαλύτερη από 30.000 ευρώ. ‘Όσο για την ποινή που προβλέπεται, είναι κάθειρξη από 5 έως 10 χρόνια.

Για τη ακρίβεια, αυτό που αλλάζει είναι το άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα, που μέχρι σήμερα ορίζει πως το αδίκημα της απιστίας μπορεί να διώκεται αυτεπάγγελτα. Δηλαδή αρκεί μία καταγγελία που θα φθάσει στο γραφείο του εισαγγελέα. Με τη νέα διατύπωση όμως, αυτό θα μπορεί να γίνει μόνον εάν υποβάλλει μήνυση αυτός που έχει ζημιωθεί. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μία εταιρεία ή ένα τραπεζικό ίδρυμα πρέπει να αυτό-μηνυθεί για να υπάρξει δίωξη.

Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για την νομοθέτηση ενός ακαταδίωκτου για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Γεγονός που παραδέχονται όλες οι πλευρές του πολιτικού

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη