Οι «ακαταδίωκτοι» των κόκκινων δανείων – Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη στη ΝΔ

Στην εβδομαδιαία στήλη που εγκαινιάζει από σήμερα το inside story, επιχειρώντας μια διεισδυτική ματιά στην πολιτική επικαιρότητα, διαβάστε για την ιδιότυπη ασυλία που θα απολαμβάνουν εφεξής τραπεζικά και εταιρικά στελέχη για να ρυθμίσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και για τον «ειδικό ρόλο» που φαίνεται να έχει αναλάβει η Ντόρα Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

Πώς σας ακούγεται η ιδέα τραπεζικά στελέχη ή στελέχη μεγάλων εταιρειών να έχουν ασυλία από το αδίκημα της «κακουργηματικής απιστίας»; H αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα –που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από την Βουλή– προβλέπει ακριβώς αυτό.

Τι είναι το αδίκημα της απιστίας
Σύμφωνα με τους νομικούς, η απιστία λαμβάνει χώρα όταν υπάρχει διαχείριση ή επιμέλεια ξένης περιουσίας και προκαλείται ζημιά στη περιουσία αυτή. Μάλιστα η απιστία είναι κακούργημα όταν η ζημιά είναι μεγαλύτερη από 30.000 ευρώ. ‘Όσο για την ποινή που προβλέπεται, είναι κάθειρξη από 5 έως 10 χρόνια.

Για τη ακρίβεια, αυτό που αλλάζει είναι το άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα, που μέχρι σήμερα ορίζει πως το αδίκημα της απιστίας μπορεί να διώκεται αυτεπάγγελτα. Δηλαδή αρκεί μία καταγγελία που θα φθάσει στο γραφείο του εισαγγελέα. Με τη νέα διατύπωση όμως, αυτό θα μπορεί να γίνει μόνον εάν υποβάλλει μήνυση αυτός που έχει ζημιωθεί. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μία εταιρεία ή ένα τραπεζικό ίδρυμα πρέπει να αυτό-μηνυθεί για να υπάρξει δίωξη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.