Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
anoigma_ate_2.jpg
Aπό τη διαδήλωση εργαζομένων της ΑΤΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της, Αύγουστος 2012. [Alexandros Katsis/ FOSPHOTOS]

Αγροτική Τράπεζα μέρος Β’: Αμετανόητη

Η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ χάνει ακόμα και σήμερα χρήματα. Τέσσερα χρόνια μετά τη διάλυση της τράπεζας, συνεχίζουν να γίνονται λάθη που κοστίζουν εκατομμύρια. Το inside story παρουσιάζει δύο αποκαλυπτικές περιπτώσεις και μια δίκη του 2008, που ρίχνει φως στις αιτίες που έριξαν έξω την ιστορική τράπεζα.
Aπό τη διαδήλωση εργαζομένων της ΑΤΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της, Αύγουστος 2012. [Alexandros Katsis/ FOSPHOTOS]

Η “κακή” ΑΤΕ συνεχίζει να αιμορραγεί. Είτε από τις θυγατρικές της, όπως είναι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, είτε από επιχειρήσεις στις οποίες έγινε μέτοχος όπως η Alfa Alfa Energy (πρώην εταιρεία του ομίλου Alfa Alfa Holdings του επιχειρηματία Απόστολου Αλλαμανή). Το inside story παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις «κόκκινων δανείων» της ΑΤΕ.

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αποτελεί θυγατρική της ΑΤΕ εδώ και πολλά χρόνια και, όπως ακριβώς η μητρική της, έχει αποδειχθεί βαρέλι χωρίς πάτο. Οι κατά καιρούς υπεύθυνοι, αντί να ασχοληθούν με τις αιτίες που γεννούσαν τις ζημιές και την χαμένη ανταγωνιστικότητά της, προχωρούσαν είτε σε άκαρπους διαγωνισμούς πώλησης της εταιρείας είτε σε ενέσεις ρευστότητας. Το αποτέλεσμα ήταν πάντα το ίδιο: Ζημιές. Κι όμως, κάποιοι κέρδιζαν.

Αρκετούς μήνες προτού τεθεί υπό εκκαθάριση η Αγροτική Τράπεζα, η διοίκησή είχε αναλάβει τη δέσμευση να πουλήσει τις συμμετοχές της σε εταιρείες εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η ΕΒΖ. Ο διαγωνισμός για την πώληση του 82,33% των μετοχών της, το οποίο και ανήκε στην ΑΤΕ, ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2011 με απόφαση του Διοικητικού

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη