Αγορές μετά φαγητού

Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Το να συνδυάζει κανείς τις αγορές τροφίμων με γεύμα, δείπνο ή σνακ ήταν κάτι ιδιαίτερα αγαπητό και στο παρελθόν.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'

Απομεινάρια εκείνης της τάσης οι λίγες χασαποταβέρνες που έχουν επιβιώσει, κυρίως στην περιφέρεια, και όσες (ελάχιστες) μπακαλοταβέρνες ή τα καφεπαντοπωλεία άντεξαν και λατρεύονται. Μεσολάβησαν, όμως, αρκετά χρόνια, στην διάρκεια των οποίων η αγορά των τροφίμων έγινε πιο μαζική, επικεντρώθηκε στο σουπερμάρκετ κάνοντας την σχέση παραγωγού, πωλητή και καταναλωτή απρόσωπη.

Σιγά σιγά τον τελευταίο καιρό άρχισαν να εμφανίζονται προσπάθειες που δίνουν τον πρώτο λόγο σε εκλεκτά προϊόντα και στην διαφορετική σχέση μας με τη γεύση, με το φαγητό. Μια έκφραση της νέας τάσης είναι τα νεομπακάλικα που ανθίζουν στην Ελλάδα αλλά και οι νεοταβέρνες. Κρατώντας κάτι από το παρελθόν, νέοι, κυρίως, επιχειρηματίες το εξελίσσουν, συχνά με άκρως πρωτότυπο τρόπο και σε πολύ ενδιαφέρουσες μορφές. Μια από αυτές είναι και ο συνδυασμός αγοράς-κατανάλωσης επί τόπου, ο οποίος επανέρχεται δυναμικά. Φυσικά το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, ούτε εμφανίστηκε ξαφνικά.

Νέα Υόρκη, Λισαβόνα, Μαδρίτη

Έχουν περάσει ήδη 10 χρόνια από την δημιουργία, στο Τορίνο, του πρώτου Eataly. Η φιλοσοφία του είναι απλή: συγκέντρωση υψηλής ποιότητας ιταλικών τροφίμων και ποτών κάτω από την ίδια στέγη, όπου μπορεί κανείς να φάει, να αγοράσει και να εκπαιδευτεί γαστρονομικά. Η ιδέα του επιχειρηματία Oscar Farinetti αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη –σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 35 καταστήματα Eataly σε Ιταλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Βραζιλία, Κορέα και Κωνσταντινούπολη. Πέντε εκατομμύρια άτομα επισκέφθηκαν πέρσι τη ναυαρχίδα της αλυσίδας, το Eataly NYC Flatiron της Νέας Υόρκης, με τα έξι εστιατόρια, τα πέντε σημεία αγοράς τροφίμων και τα τρία καφέ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.