Άγιο Φως: Η αλήθεια έλαμψε

Ο Δημήτρης Αλικάκος, συγγραφέας του βιβλίου «Λύτρωση: Περί του Αγίου Φωτός», που κατέρριψε με αποδείξεις τον ισχυρισμό περί «θαύματος», αποκαλύπτει στο inside story τον τρόπο που λειτουργεί το «τέχνασμα», μας εξηγεί γιατί έμεινε επί τόσα χρόνια καλά φυλαγμένο το μυστικό, και μιλάει για τη δικαστική περιπέτειά του.
Χρόνος ανάγνωσης: 
16
'
Προσκυνητές ανάβουν τα κεριά τους με το «Άγιο Φως», στην Εκκλησία του Αγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ στις 27 Απριλίου 2019. [Thomas Coex/AFP]

«Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του», λέει ο Αρχιεπίσκοπος Ισίδωρος, που από το 2005 είναι Παρασκευοφύλακας, και από το 2013 Γέρων Σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου, καθώς και μέλος της Ιεράς Συνόδου του πατριαρχείου Ιεροσολύμων. «Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο...».

«Πώς είναι δυνατόν; Πώς γίνεται αυτό; Ποιος το ανάβει;» τον ρωτάει ο ερευνητής Δημήτρης Αλικάκος. Η ατμόσφαιρα στο μικρό γραφείο στο ισόγειο του Ναού της Αναστάσεως είναι ηλεκτρισμένη.

«Εγώ το ανάβω...» λέει ψιθυριστά σχεδόν ο Ισίδωρος. «Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;».

Ο Δημήτρης Αλικάκος, που είχε ταξιδέψει στα Ιεροσόλυμα τον Ιούλιο του 2018 προκειμένου να ερευνήσει το αιώνιο μυστικό του Αγίου Φωτός, στέκεται άφωνος μπροστά στον Σκευοφύλακα. Η πολύμηνη έρευνά του θα φτάσει στο φινάλε της λίγους μήνες αργότερα, περί τα τέλη του ίδιου έτους. Ένα φινάλε μάλλον απροσδόκητο, το οποίο όμως δεν συνιστά και τον επίλογο της μυθιστορηματικής υπόθεσης. Ο Αλικάκος αποφασίζει να αποτυπώσει τα ευρήματα της έρευνας του, η οποία βέβαια δεν εξαντλείται σε αυτή τη συνέντευξη, σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε με τίτλο Λύτρωση: Περί του Αγίου Φωτός (εκδ. Εκκρεμές).

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.